HDP, Siverek'te yaşanan katliamı Meclis'e taşıdı

HDP, Siverek'te yaşanan katliamı Meclis'e taşıdı

6 kişinin yaşamını yitirdiği katliamı Adalet Bakanına soran HDP'li Sürücü, ‘Olayda adı geçen AKP eski vekil Zülfikar İzol ve kardeşleri hakkında başlatılan bir soruşturma var mı?’ dedi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, 6 kişinin yaşamını yitirdiği Siverek’teki katliamı Meclis gündemine taşıyarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

Sürücü verdiği önergede, Urfa’nın Siverek ilçesine bağlı Çeltik Mahallesi’nde akraba olan iki aile arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden başladığı iddia edilen olayda 6 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, “Arazi anlaşmazlığı çatışması olarak yansıyan olayın çatışma değil tek taraflı bir katliam olduğu iddia edilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Önergede, anne babası öldürülen Yekbun İzol’un olay gününden bir gün önce jandarmanın evlerini ziyaret ettiği ve etrafa baktıkları yönündeki basına yansıyan demeci hatırlatılarak, “Tarafımıza gelen bilgilere göre, 15 Haziran günü sabah erken saatlerde 4 araba ve bir traktör ile 10 kişiden oluşan bir grup taş ve sopalarla aileye saldırmıştır. Daha sonra eski AKP Milletvekili Zülfikar İzol’un kardeşi Cemal, Cihan, Bülent İzol karşı tarafa pompalı tüfeklerle saldırdığı belirtilmektedir” denildi.

“Bakanlığınız savunmasız olan 2 kadının da yaşamını yitirdiği bu olaydan haberdar mıdır? Bu olayla ilgili bakanlığınızın herhangi bir açıklaması var mıdır, olacak mıdır?” diye sorduğu önergede, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

“-Yaşanan olayla ilgili gözaltı veya tutuklama yapılmış mıdır? Konuya dair bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise dava hangi aşamadadır?

-17 yıl önce yaşandığı iddia edilen olayla ilgili herhangi bir dava görülmüş müdür? Dava açılmış ise dava sonucunda hüküm verilmiş midir?

-15 Haziran günü 6 kişinin yaşamını yitirdiği olayda hangi tür silahlar kullanıldığının tespiti yapılmış mıdır? Videoda da kullanıldığı görülen ağır silahın temini nasıl sağlanmıştır?

-Olayda adı geçen eski AKP milletvekili Zülfikar İzol ve kardeşleri hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır?

-17 yıl önce yaşanan olayla ilgili delil karartma ve yok etme ile ilgili bakanlığınızın bir araştırması olacak mıdır?”