HDP ve Yeşil Sol Parti’den seçim sonuçlarına ilişkin açıklama

Yeşil Sol Parti Sözcüsü İbrahim Akın, “Sonuçlar açıkça göstermiştir ki, bu ülkedeki her iki kişiden birinin değişim talebi vardır. O nedenle Türkiye siyasetinin öncelikli görevi, tıkandığı açık olan, toplumun kutuplaşmasına yol açan ve demokrasi zeminini ortadan kaldıran mevcut sistemi değiştirmektir” dedi.

HDP ve Yeşil Sol Parti’den seçim sonuçlarına ilişkin açıklama

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi eş sözcüleri İbrahim Akın ile Çiğdem Kılıçgün Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Akın, eşit ve adil olmayan bir seçim süreci yaşandığını belirterek, devletin tüm imkanlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arkasında olduğunu söyledi.

Akın, başından beri seçimlerde asıl hedeflerinin “rejimi değiştirmek” olduğunu belirterek, “Otoriterlik veya demokrasi tercihi ile karşı karşıya bırakılan topluma gerçekçi vaatler sunarak demokrasiye açılacak kapının daha fazla aralanması için çaba harcadık. Bu stratejimiz ve buna uygun olan mücadelemizle Erdoğan’ı ilk turda durdurduk. İkinci turda da aynı stratejimizi rejimi değiştirme hedefiyle sürdürdük” dedi.

“Sandık verileri de gösteriyor ki, seçmenlerimiz partimizin politikalarına ve hedeflerine kararlı bir şekilde sahip çıkmış, iradesini bu yönde güçlü bir biçimde ortaya koymuştur” diyen Akın, “Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları 16 bölge ilinde Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik oy tercihi 14 Mayıs’a göre aynen sürmüştür. Bütün baskılara ve kirli propagandalara rağmen halkımız geri adım atmamıştır” ifadelerini kullandı.

Akın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Değişim ve demokrasi tercihinde ısrar eden ve parti politikalarına uygun davranan Kürt halkına ve tüm seçmenlerimize en içten ve yürekten teşekkür ediyoruz, bu duruşlarını ve mücadelelerini selamlıyoruz.  Seçim sonuçlarının temel sebeplerini sahici bir biçimde görmek ve eksikleri en doğru yöntemlerle aşmak zorundayız. Bu bizim halkımıza ve mücadele geleneğimize karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir.

Sıcağı sıcağına bir kez daha söyleyelim ki, Cumhur İttifakı özellikle 2015 yılından bu yana devreye koyduğu toplumu kuşatma ve baskı kurma stratejisinde ısrar ederse, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik, sosyal ve siyasal boyutları da olan çoklu kriz büyük bir çöküşe kapı aralayacaktır.”

Kazandıkları milletvekilleri ile meclis çatısı altında demokrasi, barış, adalet, eşitlik, özgürlük ilkelerini savunmaya devam edeceklerini belirten Akın, “Sonuçlar açıkça göstermiştir ki, bu ülkedeki her iki kişiden birinin değişim talebi vardır. O nedenle Türkiye siyasetinin öncelikli görevi, tıkandığı açık olan, toplumun kutuplaşmasına yol açan ve demokrasi zeminini ortadan kaldıran mevcut sistemi değiştirmektir. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girerken, sivil ve demokratik bir anayasayı hep birlikte bu anlayışla yapmamız elzemdir” dedi.

İbrahim Akın, “Bizler buradayız. Hem Meclis’te hem de hayatın bütün alanlarında değişim için demokratik mücadelenin öncülüğünü sürdüreceğiz, demokratik siyaseti büyüteceğiz. Bu yoldan dönmeyeceğiz, toplumu esas alarak birlikte mücadele edeceğiz, birlikte kazanacağız” diye konuştu.