HDP’den İYİ Parti’ye: Biz Meclis’teyiz diye Meclis’ten çekilecek misiniz?

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç “HDP’ye bakanlık verilmesi” tartışması dolayısıyla İYİ Parti’den yapılan “HDP’nin olduğu yerde biz olmayız” açıklamalarına tepki gösterdi.

HDP’den İYİ Parti’ye: Biz Meclis’teyiz diye Meclis’ten çekilecek misiniz?

HDP’nin 6’lı masadan bakanlık talebi, beklentisi olmadığını belirten Oluç, “Biz Meclis’teyiz, siz Meclis’ten çekilecek misiniz o zaman biz Meclis’teyiz diye? Bize 6- 7 milyon insan oy veriyor. Bu insanları  memleketin dışına mı atacaksınız?” diye sordu.

HDP Grup Başkanvekili Oluç, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre HDP’nin halkın oylarıyla Meclis’te temsil edildiğine dikkat çeken Oluç, “HDP’nin olduğu yerde ben olmam, benim olduğum yerde HDP olmaz” yaklaşımının doğru olmadığını ve herkesin, “sözlerini ölçüp biçerek” söylemesi gerektiğini ifade etti:

“Eğer demokratik siyaset konusunda ilkelere sahipse siyasi partiler, o zaman bu ilkelere uygun davranmalılar. Meclis’e bizi leylekler getirmedi, ya da kimse bizi cami avlusunda bulup getirmedi. Biz mücadele ettik halkın oylarıyla Meclis’e geldik. Kimi zaman danışma kurulu toplantısında grup başkanvekili olarak diğer partilerin grup başkanvekilleri ile birlikte imza atıyoruz veya kanun tekliflerine ortak imza atıyoruz. ‘HDP’nin olduğu yerde ben olmam, benim olduğum yerde HDP olmaz’ filan… Bu lafları biraz sakin, olgunlukla düşünerek söylemek lazım. Biz Meclis’teyiz, siz Meclis’ten çekilecek misiniz o zaman biz Meclis’teyiz diye. Bize 6- 7 milyon insan oy veriyor. Ne yapacaksınız bu insanları, memleketin dışına mı atacaksınız?”

Bu tartışmaların, muhalefetle “ortak cumhurbaşkanı adayının müzakere edilebileceği” yönündeki kararını nasıl etkileyeceğine ilişkin soru üzerine Oluç, şu anda bu tutumlarında bir değişiklik olmamakla birlikte, HDP’nin kendi adayını çıkarma seçeneğinin her zaman masada olduğunu söyledi.

“İkinci turda HDP oyuna ihtiyaç duyulacağı için kapılar aşındırılmaya başlar”

Bazı muhalefet partilerinin cumhurbaşkanlığı seçimi için, “HDP kendi adayını çıkarsın da, biz rahat edelim” diye kendilerine akıl vermeye çalıştığını savunan Oluç, şu görüşleri dile getirdi:

“HDP, kendi adayını çıkarsın da biz rahat edelim, diyenlere şunu söyleyeyim: Seçim ikinci tura kalırsa ki- kalır bu durumda-  ne yapacaklarını kara kara düşünmeye başlarlar. Çünkü ikinci turda HDP oyuna ihtiyaç duyulacağı için kapılar aşındırılmaya başlar. O yüzden diyorum ki, herkes ettiği lafın sorumluluğunu, önünü arkasını  düşünsün, iyi hesap etsin. Öyle gündelik öfkelerle bu kadar ciddi seçime giderken sorumsuzca laflar etmesin. En son cumhurbaşkanlığı seçimindeki  hırslardan dolayı ne hale geldiğimizi görüyoruz değil mi? İsim vermek istemiyorum ama muhalefet içinde iktidarın ikbal avcılığına soyunmuş olan kişiler olduğunu biliyoruz.”