HDP’den Meclis’e teklif: Enfal Kürt soykırımı olarak tanınsın

 HDP’den Meclis’e teklif: Enfal Kürt soykırımı olarak tanınsın

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Saddam Hüseyin’in iktidarda olduğu dönemde Baas rejimi tarafından  Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilen katliamların Soykırım olarak tanınması için TBMM’ye kanun teklifi sundu.

HALEPÇE’DE 16 MART GÜNÜ EN AZ 5 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Verilen kanun teklifinde, tarihe ‘Enfal’ (Arapçada Ganimet) olarak geçen katliamlarda Kürtlere yönelik diri diri toprağa gömme, kimyasal silahlarla saldırı, toplu infazlar, köylerin yakılması başta olmak üzere her türlü insanlık dışı yönteme başvurulması hatırlatıldı. Katliamın neticesinde 182 bin Kürdün katledildiği ve 4 bin 500 köyün yakılıp boşaltıldığı, 1 milyondan fazla kişi de mülteci durumuna düşürüldüğü bilgilerine yer verildi. Teklifin gerekçesinde, “Irak Kürdistan Bölgesi’nde binlerce camii, okul, hastane ve kilise gibi yapıların bile harabeye çevrildiği Enfal Harekatı, 16 Mart 1988 yılında Halepçe’ye yönelik kimyasal saldırıyla zirveye çıkmıştır. Tarihe ‘Halepçe Katliamı’ olarak geçen bu saldırı sonucunda 5 binden fazla sivil Kürt katledilmiş ve 10 binden fazla kişi de yaralanmıştır. Bunun yanında Halepçe ve çevresine kimyasal silahlarla saldırılmasından dolayı bugüne kadar 43 bin 753 kişinin öldüğü, 61 bin 200 kişinin de sakat kaldığı tahmin edilmektedir” denildi.

‘BM SOYKIRIM TANIMINA UYUYOR’

Teklifte şunlar kaydedildi: “Kürt halkına reva görülen bu zulüm, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ile Uluslararası Ceza Mahkemesinin Roma Statüsü’nün yaptığı soykırım tanımına tamamıyla uymaktadır….