HDP'den Öcalan çağrısı

İstanbul seçiminin iptal edildiği gün PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları ile görüştürüldüğü haberi sonrası sıcak gelişmeler yaşanıyor. Son olarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den İmralı’da uygulanan görüşme yasağının kaldırıldığı bilgisi geldi. 

HDP'den Öcalan çağrısı

İstanbul seçiminin iptal edildiği gün PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları ile görüştürüldüğü haberi sonrası sıcak gelişmeler yaşanıyor. Son olarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den İmralı’da uygulanan görüşme yasağının kaldırıldığı bilgisi geldi. 

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, “Madem ki yasal engel yok o halde avukatların hızla İmralı’ya gidişinin önü açılmalıdır” çağrısı yaptı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, HDP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kubilay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Abdullah Öcalan’la tam sekiz yıl sonra 2 Mayıs’ta gerçekleşen görüşmeyi olumlu bir gelişme olarak nitelemiş, ardından MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli’nin de açıklamasının olumlu bir açıklama olduğunu belirtmiştik. Aradan geçen birkaç günlük zaman dilimi içerisinde dün Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) İmralı dahil pek çok cezaevini denetlemesinden sonra Adalet Bakanı’nın bir açıklaması oldu. Sayın Bakan, İmralı’ya ilişkin görüşmelerde herhangi bir yasal engel olmadığını açıkladı. Öyle ise bu gelişme de diğer yapılan açıklamalardan sonra İmralı tecridinin kaldırılmasının önünde herhangi bir yasal ve hukuksal bir engelin olmadığının sorumlu Bakan tarafından açıklanması önemlidir. Madem ki yasal engel yok o halde avukatların hızla İmralı’ya gidişinin önü açılmalıdır.
 
Bu açıklamanın özellikle kamuoyuna yansıması bir o kadar önemlidir. Bundan sonra yapılması gereken bellidir. Madem ki yasal engel yoktur o halde yapılması gereken avukatların hızla İmralı’ya gitmesi ve bu görüşmelerin önünün açılmasıdır. Sözün bittiği noktaya gelmiş durumdayız. Konuşmamın başında Leyla Güven’in açlık grevinin 191’inci gününde ölüm oruçlarının 18’inci gününde olduğunu söylemiştik. Bu meseleyi seçim ve siyasi konular dışında ele alabilirsek, çözüm mümkündür.”

“Başta anneler olmak üzere herkesin gözü bu insanlık suçuna bir an önce son verilmesindedir” diyen Günay, “Demek ki bu zamana kadar yasalara aykırı davranılmıştır, yanlış bir yol izlenmiş, politik tutum alınmıştır. Bu yanlıştan dönme erdemi hızla gösterilmelidir” diye konuştu.
 
Seçim çalışmaları sırasında AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, kendisini izleyen halka seslenirken, “Karınlarını doyuruyoruz, her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz ama yine de bize oy vermiyorlar” diye bir cümle kurduğunu söyleyen HDP’li Kubilay, “Erdoğan kendisini Maho Ağa, halkı da kendisinin marabaları olduğunu zannediyor” ifadesini kullandı.

Kubilay, “Demokrasi ittifakı” ve İstanbul seçimlerine ilişkin olarak, “Biz İstanbul seçimlerinde bu bakımdan stratejik sonuçlar doğuracak ve Türkiye’nin geleceğini derinden etkileyecek bir seçim olduğunun bilincindeyiz” dedi ve ekledi:

“HDP Demokrasi İttifakı meselesine güncel bir ihtiyaç olarak bakmıyor. Türkiye İstanbul seçimleriyle de birlikte çok önemli bir demokrasi kavşağında durmaktadır. O yüzden de bugün demokrasi arayışı içinde olan bütün güçlerin Parlamento içinde ya da dışında olan bütün partilerin bir demokrasi paydası altında buluşması çok stratejik değerdedir. Eğer 31 Mart’ta açılmış olan bu demokratik değişim kapısını ve başlamış olan yeni bir siyasal dönüşüm sürecinin, 23 Haziran’da halkın yüzüne tekrar o kapılar kapatılmak istenmiyorsa böyle bir demokrasi ittifakı son derece önemli ve kıymetlidir. Bunun oluşumuna bugünden başlanmalıdır. HDP bir demokrasi ittifakına ve demokrasi arayışına konjonktürel, güncel bir gelişme olarak bakmıyoruz biz bu meseleyi bir demokratik Türkiye projeksiyonumuza bağlı olarak bu ülkenin farklı kimlikleri dinleri, inançları, dilleri ile birlikte inşa edecekleri çoğulcu bir demokratik cumhuriyetin inşasının ön koşulu olarak görüyoruz.”