HDP'den, TBMM Başkanı Şentop'a 'Leyla Güven' yanıtı

HDP'den, TBMM Başkanı Şentop'a 'Leyla Güven' yanıtı

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, MYK toplantısının devam ettiği saatlerde açlık grevleri ve yarın başlayacak ölüm oruçlarına ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Parti Sözcüsü olarak son açıklamayı yaptığını söyleyen Oluç, MYK’nın temel gündeminin açlık grevleri olduğunu belirtti.

Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in 173, Sebahat Tuncel ve Selma Irmak’ın da içinde olduğu çok sayıda kişinin 104, Dilek Öcalan’ın 134, milletvekilleri Dersim Dağ’ın 57, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın ise 53 gündür açlık grevinde olduğunu anımsatan Oluç, 15 siyasi tutuklunun eylemlerini yarın ölüm orucuna çevireceklerini belirtti.

Oluç, "Çok uzun süredir açlık grevini sürdürmekte olan tutukluların ölüm orucuna başlaması vahim bir durumdur" dedi.

HUKUKSUZLUĞA İTİRAZ VAR

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Leyla Güven’le ilgili açıklamalarına yanıt veren Oluç, şunları söyledi: “Biz Sayın Şentop’un söylediklerini çok iyi anladık. Ancak şuna işaret etmek istiyoruz. Sayın Şentop, Leyla Güven de diğer vekillerimiz de kendileri için bir şey istemiyorlar. Doğru tespit ediyorsunuz. Ülkede bir hukuksuzluk var, yasaların ve Anayasa’nın uygulanmadığı özel bir durum var. Bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılması için açlık grevi yapıyorlar. Dolayısıyla bir vekil olarak da görevlerini yerine getiriyorlar. Sayın Şentop’un işaret ettiği mahkemeler 809 kez avukatların taleplerini mesnetsizce reddetmiştir. Bu bir hukuksuzluktur. 5 Nisan 2015’ten bugüne kadar, yani 4 yıl 25 gündür İmralı’da ağırlaştırılmış bir tecrit uygulanmaktadır. Bu büyük bir hukuksuzluk değil midir? Yasaların, uluslararası sözleşmelerin çiğnenmesi değil midir? İşte buna itiraz vardır. Bunların uygulanması için bu talep ortaya konmuştur.”

'DİYALOG ÖNERİYORUZ'

Mustafa Şentop’un Türkiye’nin çok uzun bir parlamenter siyaset ve demokrasi tecrübesi olduğu açıklamasını hatırlatan Oluç, “Doğru. Biz de demokratik siyasetin devam etmesi için çaba içindeyiz. Bunu bir kez daha vurguluyoruz ve diyalog öneriyoruz” dedi.

Vicdan sahibi insanlara, STK’lara, siyasi partilere de seslenen Oluç, “Bizleri yalnız bırakmayın. Şimdi eleştiri ve karşılıklı hesap sorma zamanı değildir. Açlık grevlerini ve yarından itibaren başlayacak ölüm oruçlarını kimseye zarar gelmeden sonlandırma zamanıdır” diye konuştu.

'KIZGIN DEMİRİ SOĞUTMAK HALKIN YÜREĞİNİ DAĞLAYARAK OLMAZ'

“Kızgın demiri soğutmak halkın yüreğini dağlayarak olmaz. İnsanların yüreği yanıyor ve bu yangının büyümesini bir an önce durdurmamız gerekiyor” diyen Oluç, Ramazan ayının yaklaştığını da hatırlatarak, ekledi: “Bu mübarek günlerde ailelerin yüreğinin daha fazla yanmasına yol açmayalım, gelin bu yangını söndürebilmek için elimizden geleni yapalım, bu hukuksuzluklara son verelim.”

ŞENTOP ‘ZİYARET ETMEYİ DOĞRU BULMUYORUM’ DEMİŞTİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CNN Türk'te katıldığı programda, Hakan Çelik'in "Açlık grevinde olan HDP Milletvekili Leyla Güven ile ilgili Tayip Temel'den bir açıklama geldi size. Ziyaret etmeniz yönünde bir çağrıda bulundular. Nasıl bakarsınız bu öneriye?" sorusuna şu yanıtı vermişti:

"Bu açlık grevi ne için yapılıyor? Genelde açlık grevleri cezaevlerinde bir yöntem olarak dünyada da farklı ülkelerde kullanıldığını görüyoruz. Bunların cezaevlerindeki kendi kişisel şartlarının iyileştirilmesi ile ilgili talepleri olur. Bu talepler karşılanmadığı zaman açlık grevine varan bazı protestolar yapılmaya başlanır. Dünya örnekleri, Türkiye'de bu güne kadar görülen örnekler de bunlar. Fakat Sayın Leyla Güven'in yaptığı açlık grevi kendi kişisel durumuyla ilgili değil veya cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Onun talebi daha farklı. Onun talebi mahkum olmuş olan terörist başının İmralı'da bazı durumlarıyla ilgili talepler.

"Bu doğru bir şey değil. Bir siyasetçi kendi durumuyla, kendi talepleriyle ilgili bir eylem yapabilir. Bu doğrudur anlamında demiyorum. Bu anlaşılabilir bir şeydir. Fakat onun talepleri çok daha farklı talepler. Kendisine mahsus değil bir başka mahkumla ilgili talepler. Bu bakımdan ben bu eylemin, bu bir mantığı olmayan eylemin en kısa zamanda sona erdirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ziyaret konusunu da çok doğru bulmayacağımı ifade ediyorum."