HDP’li Kaçmaz: "Kürt halkının gözü önünde Kürdistan'ın coğrafyaısnı yakıyorlar"

HDP’li Kaçmaz: "Kürt halkının gözü önünde Kürdistan'ın coğrafyaısnı yakıyorlar"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cudi Dağı’ndaki orman yangınlarına ilişkin, “Sadece Kürt halkına değil, Kürdistan coğrafyasına da saldırıyorlar” açıklamasında bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Cudi Dağı’nda yürüttüğü operasyonlar nedeniyle meydana gelen orman yangınları bölgenin doğasının tahrip olmasına neden oluyor.

Hüseyin Kaçmaz, devletin Kürt halkına baskı uyguladığını ve “Kürdistan coğrafyası”na da saldırdığını söyledi.

Vekil Kaçmaz, Türkiye’nin bölgede uyguladığı siyaset ve operasyonlara dikkat çekerek, “1990’lı yıllardan itibaren Kürtlere ait 4 bin 500 köy boşaltıldı ve çoğu yakılıp yıkıldı. Devlet ve askerlerin eliyle her zaman ormanlarımız yakılıyor” dedi.

Çözüm sürecinin sonlandırıldığı 2015 yılından sonraki dönem ile 90’lı yılları kıyaslayan Kaçmaz, “90’lı yıllardan daha kötü bir şekilde operasyon, baskı, zorbalık ve yakmalar başladı. Bunun hem tarihi ve hem de sosyal anlamları var. 90’lı yıllarda nasıl köyleri boşalttılarsa şimdi de aynı konsepti resmi bir şekilde uyguluyorlar” ifadelerini kullandı.

Kaçmaz, “Top atışları, uçak ve helikopter aracılığıyla o bölgelerde kasıtlı bir şekilde yangın çıkarılıyor. Dağın etrafındaki bölgeyi insansızlaştırmak istiyorlar. Köylerine  dönen halkı tekrardan göçertmek istiyorlar. Bölgedeki halk üzerinde büyük bir baskı var. Burada Kürt halkı ve Kürdistan coğrafyasına olan düşmanlık ortaya çıkıyor” diye konuştu.

"Kürt halkının gözü önünde Kürdistan'ın coğrafyaısnı yakıyorlar"

Cudi Dağı’nda en son çıkan yangının 4-5 gündür devam ettiğini belirten HDP’li Kaçmaz, sözlerine şunları ekledi:

“Meydana gelen yangınlarda binlerce hayvan yok oluyor ve bölgenin doğası talan ediliyor. Yangınların olduğu bölgelerde hayvanlar için yaşam alanı kalmıyor. Devlet yetkilileri yangını söndürmek için bir şey yapmıyor. Halkın söndürmesine de izin vermiyorlar. Kendilerine aradığımız zaman da ya cevep vermiyorlar ya da ‘operasyonlar nedeniyle bir şey yapamıyoruz’ diyorlar. Yani gerçekte yangının askerler tarafından çıkarıldığını kabul ediyorlar. Kürt halkının gözü önünde Kürdistan’ın coğrafyasını yakıyorlar.”

Yangınları önlemek için hem Meclis’te hem de halk içinde çaba gösterdiklerini kaydeden Kaçmaz, “Türkiye kentlerinde meydana gelen orman yangınlarına gösterilen hassasiyet Kürdistan kentlerindeki orman yangınlarına gösterilmiyor. Türkiye geçen yıl Yunanistan’da meydana gelen orman yangınları nedeniyle itfaiye helicopter göndermeye hazır olduğunu açıklamıştı. Ama Yunanistan için olan itfaiye helikopterler Kürdistan dağları, Cudi Dağı için yok” değerlendirmesinde bulundu.

Vekil Hüseyin Kaçmaz, Twitter hesabından Cudi Dağı’ndaki yangının görüntülerini paylaşarak, “Cudi gece gündüz yanıyor. Yetkililer yangına kayıtsız kaldığı gibi yangına müdahale eden yurttaşlara müdahale ediyor” ifadelerini kullandı.

Cudi Dağ'ında son iki ayda yaşananlar

Kaçmaz ayrıca, Cudi Dağı’nda son iki ayda yaşananlara ilişkin Rudaw’a gönderdiği bilgi notunda, şu bilgileri paylaştı:

“Cudi Dağında son 2 ay dır yaşananlara dair bilgi notudur.

5 Haziran 2020

Şırnak'ın Silopi ilçesi sınırlarından bulunan Cudi Dağı'nda korucu ve özel harekat timlerinin katılımı ile operasyon başlatıldığı belirtildi. Operasyona çok sayıda korucu ve askerin katıldığı ifade edilirken, yer yer çatışmaların da yaşandığı aktarıldı.

Yerel kaynaklar, operasyonun Cudi Dağı'nın Deriyê Cebraîl, Deriyê Sefîna Cudî, Lawikê Xerîb, Çelge ve Xwuşk û Bira bölgelerinde yoğunlaştığını belirtti.

16 Haziran 2020

Cudi Dağı'nda bulunan Kosreli ve Yolağzı köyleri arasında başlayan orman yangını devam ediyor.

Şırnak'ın Cudi Dağı'nda orman yangını başladı. Cudi Dağı'nın Silopi ilçesinde bulunan Yolağzı (Dader) ile Kösreli (Hesena) köyünün çevresinde başlayan yangın yayılarak devam ediyor. Yangının başladığı yerde yeni yapılan kalekolun olması dikkat çekerken, yangına herhangi bir müdahalede bulunulmuyor.

22 Haziran 2020

Cudi Dağı bölgesinde bulunan Silopi ilçesinin köylerinde başlatılan askeri operasyon sürüyor.

Şırnak'ın Cudi Dağı bölgesinde başlayan askeri operasyon devam ediyor. Geçtiğimiz gün kalekol yapımı için yol yapan şirkete ait aracın geçişi sırasında meydana gelen ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği olay sonrası Karaca (Sorbitnê), Koyuneren (Bêşêrê) ve Derebaşı (Girê Çolya) ile Kösreli (Hesena) Köyü kırsalında başlatılan operasyon devam ediyor. Operasyon nedeniyle kimi kömür ocağı çalışanlarının da işe gidemediği öğrenildi.

25 Haziran 2020

Deriyê Cebrail alanında operasyondan dönen askerlerin çıkardığı belirtilen yangın iki gündür sürüyor.

Şırnak'ın Silopi ilçesine bakan Cudi Dağı yamacında dün operasyondan dönen askerlerin çıkardığı yangın devam ediyor. Karaca (Sorbitmê) ve Koyuneren (Bêşêrê)  köylerinin üst kısmındaki Derîye Cebrail alanında dün öğlen saatlerinde başlayan yangın halen devam ediyor. İlçenin birçok yerinden gözle görünen yangına herhangi bir müdahalede bulunulmaması ise dikkati çekti.

26 Haziran 2020

Cudi Dağı eteğinde başlayan ve Karaca köyüne doğru ilerleyen yangın, köylüler tarafından söndürüldü.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Cudi Dağı eteklerinde akşam saatlerinde bilinmeyen nedenle başlayan yangın Karaca (Sorbitmê) köyüne doğru ilerledi. Akşam saatlerinde rüzgarın büyüyen yangın, köylülerin çabasıyla kontrol altına alındı. Köylüler, ağaç dallarıyla yangını söndürdü.

Öte yandan köyün üst kısmında bulunan Deriyê Cebrail alanında askerler tarafından yakıldığı belirtilen yangının da akşam saatlerinde kendiliğinden söndüğü belirtildi.

20 Temmuz 2020

Cudi dağının Üçkiraz (Nevava) bölgesinde yangın çıktı.

Şırnak'ın Güçlükonak ilçesi kırsalında bulunan Akdizgin Karakolu’ndan yapılan ateş sonucu Gabar Dağı'nda orman yangını başladı. Dün gece saatlerinde başlayan yangın, gündüz saatlerinde de Güçlükonak ilçesi ile Fındık beldesi arasındaki ormanlık alanda devam ediyor.”

 

Kaynak:Rudaw