HDP'li Kerestecioğlu: Her yeri Erdoğan’ın afişleri ve sesi işgal ediyor

HDP’nin Çankaya Belediyesi başkan adayı Filiz Kerestecioğlu, partisinin bazı kent ve ilçelerde aday çıkartmaması konusunda, “Kimseyle bir ittifak yok. Biz bölgede kazanacağız, diğer yerlerde de AKP-MHP ortaklığına güç kaybettireceğiz. Bu bir ittifak değil. Olsa olsa demokrasi ittifakından söz edilebilir” dedi.

HDP'li Kerestecioğlu: Her yeri Erdoğan’ın afişleri ve sesi işgal ediyor

HDP’nin Çankaya Belediyesi başkan adayı Filiz Kerestecioğlu, partisinin bazı kent ve ilçelerde aday çıkartmaması konusunda, “Kimseyle bir ittifak yok. Biz bölgede kazanacağız, diğer yerlerde de AKP-MHP ortaklığına güç kaybettireceğiz. Bu bir ittifak değil. Olsa olsa demokrasi ittifakından söz edilebilir” dedi.

Gazetecilerle bir araya gelen Kerestecioğlu, nobranlık ve şiddete başvurularak, karalama kampanyaları ile siyaset yürütüldüğü yorumunda bulundu. HDP’nin hiçbir partiyle anlaşması olmadığını vurgulayan Kerestecioğlu, Çankaya’da yürüttükleri kampanya süreci ve yerel seçime yönelik beklentilerini şöyle açıkladı:

“Her yerde afişler var Ankara’da. Utanılacak bir şey. Ufacık da olsa farklı görüşlere, farklı adaylara da yer açmak gerekiyor. Her yeri Erdoğan’ın afişleri ve sesi işgal ediyor.

“Belediye Meclisi’nde olmak istiyoruz”

"Bazı büyükşehirlerde aday çıkartmamak başkanlık sistemini ve bu sistemin yarattığı tabloyu onaylamak ya da alanı boş bırakmak anlamına gelmiyor. Biz her yerde sözümüzü söylemek istiyoruz. Başkanlık odaklı siyasete karşıyız. Çankaya Belediye Başkanlığı için değil Belediye Meclisi sözcülüğü için adayız. Farklı bir siyaset için.

“Kadın görmez, yaşlı görmez bir sistem”

"Kadın görmez, gençlik görmez, yaşlı görmez, engelli görmez başkanlık odaklı bir sistem var. Partilere bakıyorsunuz. AKP’de 1297 adaydan sadece 24’ü, CHP’de 924 adaydan 48’i kadın. HDP’de ise 251 yerin tamamında kadın aday var. Belediye meclislerinin etkili olacağı, mahalle meclislerinin de kurulacağı bir sistem öngörüyoruz. Kent bostanları ile dolu, kent demokrasisinin olduğu, kooperatiflerin kurulduğu bir yerel demokrasi arzuluyoruz. Çankaya’da tarım arazisi olan, aynı zamanda heyelan arazisinde bulunan yerlerde bostanlar, tarım alanları, meralar açmak mümkün. Ankara vekilliğimden sonra ne kadar büyük bir tarım alanı olduğunu öğrendim Çankaya’da. İçimden bir çiftçi çıktı. Bunları yapmak mümkün. Maltepe’de 5 yıldır boş duran merkezi, kadınların işleteceği bir semt pazarına, gençlik merkezine, kadın kahvesine dönüştürmek istiyoruz. Belediye Meclisi’nde olmadığımız zaman hem bu alanların inşaata açılmasına itiraz edecek kimse de kalmıyor. Büyük arsalar inşaatlara verilip, küçük projeler hibe ediliyor ve başarı olarak sunuluyor. 10 Ekim katliamının yaşandığı Gar Meydanı’nda bir barış anıtı yapmak istiyoruz.

“Gündemleri imar ve ruhsat”

"Biz olmadığımızda bakıyoruz Çankaya Belediye Meclisi’nde sadece bir ayda 24 gündem maddesinden 11, büyükşehirde 154 gündem maddesinden 118’i imar ve ruhsat ile ilgili.“

“IŞİD militanları mı dağıtıyor?”

Soruları da yanıtlayan Kerestecioğlu, Özhaseki’nin, “Muhalefet kazanırsa faturaları PKK, DHKP-C militanları dağıtır" sözlerine, şu cevabı verdi:

“Militan dediğini duyduğumda acaba hızlı dağıtılmasını mı kast ediyor diye düşündüm. Kendilerinin IŞİD militanlarıyla deneyimleri mi olmuş? Böyle siyaset yürütülmez. Çay fırlatılarak, karalayarak siyaset yürütülmez. Geçenlerde bir kadın isyan ediyordu, ‘oğullarımı askere gönderdim, vergimi veriyorum. Ben niye terörist oluyorum’ diye. Daha kaç kere sınanacağız. Şiddete başvurmadan açıklanan her düşünce şoke edici de olsa açıklanır.”

Bir gazetede yer alan, HDP propagandası yapanların gözaltına alındığı haberi ile ilgili önerge verdiğini söyleyen Kerestecioğlu, “AKP propagandası yapmak da suç sayılacak mı? Seçimlere giren partinin taraftarı ne yapacak? 3 yıldır bizi kriminalize etmeye çalışıyorlar. Biz suç duyurusunda bulununca düşünce özgürlüğü deniliyor, onlar bulununca bizim için terör, hakaret deniliyor” dedi.

“Bölgede kazanacağız, diğer yerlerde AKP-MHP ortaklığına güç kaybettireceğiz”

HDP’nin bazı kentlerde aday çıkartmaması anımsatılarak, hedeflerinin ne olduğunun sorulması üzerine Kerestecioğlu, “Bölgede kazanacağız. Diğer yerlerde AKP-MHP ortaklığına güç kaybettireceğiz. Çünkü insanların şurasına kadar geldi. Bu bir ittifak değil. Demokrasi ittifakı denilebilir belki ama bir partiyle anlaşma yok. Adıyaman’da, İzmir’de, Gaziantep’de bildiğimiz adaylar var. Şu parti, bu parti olması önemli değil. Her yerde sözümüzü söylemek istiyoruz. Demokrasi yolunun açılması gerekiyor” diye konuştu.

Kerestecioğlu, Ankara’da HDP seçmeninin Mansur Yavaş’a oy verip vermeyeceği konusunda ise “Seçmenimiz gayet iyi bilir ne yapacaklarını” yanıtını verdi.