HDP’li Özgüneş: Vekillerimiz gelip sayın Barzani ile görüştü

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Kürtlerin kendi arasındaki “kardeş kavgasını” doğru bulmadıklarını belirterek, öneri geldiği taktirde Kürdistan Bölgesi ile PKK arasında yaşanan krizi sonlandırmak için Kürdistan Bölgesi’ne heyet gönderebileceklerini söyledi.

HDP’li Özgüneş: Vekillerimiz gelip sayın Barzani ile görüştü

Rûdaw Radyo’da yayınlanan haftalık “Duhok Saati İle” programında PKK’nin Peşmerge’ye yönelik artan saldırıları ve çatışmaların önlenmesi için çözüm yolları görüşüldü.

Programa katılan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanlık Divanı üyesi Serbest Babiri, geçmişte PKK’ye çok imtiyaz tanıdıklarını, buna rağmen örgütün Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüterek Kürtlerin kazanımlarını tehlikeye attığını söyledi.

PKK ve son olarak dün gece de YPG’lilerin Peşmergeye saldırdığını anımsatan Babiri, “Savaşı başlatan taraf biz olmayacağız. Başkan Barzani kardeş kavgasını haram kıldı. Bu nedenle biz savaş başlasın istemiyoruz. İnan ki savaş isteseydik karşımızdaki güce büyük zararlar verdirebilirdik. Fakat biz PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ni anlaması gerekiyor. Buradaki kazanımları gözönünde bulundurmalı ve kendisini kontrol etmelidir” ifadelerini kullandı.

Çatışmaların büyümeden son bulmasını istediklerini belirten Babiri, “Tarafsız ve yurtsever kesimlere durumu yatıştırmak için üzerlerine düşen rolü oynamaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Programın diğer bir konuğu olan ve 10 yıl PKK içerisinde faaliyet gösteren Armanc Nêrweyi, “PKK Güney Kürdistan’daki partileri küçümsüyor, kendini onlara alternatif görüyor. Bu görüşü savunursan nasıl ortadan kaldırmak istediğin partilerle ulusal birlikten bahsedebilirsin? Ben PKK liderliğine kardeş kavgasına karşı duralım diye öneride bulunduğum için beni KDP işbirlikçisi, geri düşünceli gördüler” dedi.

Nêrweyi, çatışmaların daha ileri boyutlara taşınmaması için Kürt aydınların, tarafsız kişilerin ve HDP’nin rol alması önerisinde bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de, iki gün önce HDP’li iki milletvekilinin Kürdistan Bölgesi’ne gelerek Başkan Mesud Barzani ile görüştüğü bilgisini paylaştı.

Özgüneş, “Bu çok iyi bir öneri. Böyle bir öneri gelirse başımız üstüne kabul ederiz. İki gün önce iki vekilimiz oradan döndü (Kürdistan Bölgesi’nden) ve sayın Mesud Barzani ile görüşmüşler. Daha önce de KNK geldi. Şimdi yine biz yine hazırız. Sayın Barzani ve hükümeti kabul ettiği taktirde geliriz. Kürt kanın dökülmesini engellemekten daha ala olabilir ki? Suç kimin olursa olsun, iktidarları güçlendirmeyelim. Dersimiz kjimin haklı kimin haksız olduğu değil, derdimiz Kürtlerin birlik olmasıdır” diye konuştu.

Serbest Babiri de, “HDP’li vekiller ne zaman İbrahim Halil Kapısı’na gelmiş de biz engellemişiz? KDP her zaman Kürt ve Kürdistan halkının çıkarlarına hizmet için atılan adımları olumlu karşılıyor” dedi.

Rudaw