HDP’li Sincar: Referandumu destekliyorum

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, HDP olarak 25 Eylül’de Kürdistan’da yapılacak bağımsızlık referandumunu desteklediklerini söyledi.

HDP’li Sincar: Referandumu destekliyorum

 Kürdistan bağımsızlık referandumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP'li Sancar, HDP olarak 25 Eylül’de Kürdistan’da yapılacak bağımsızlık referandumunu desteklediklerini, DBP’nin bildirisinin ise kendilerini bağladığını söyledi.

Sancar, şunları söyledi: “HDP olarak bizim tavrımız açık, programımız açık. Biz Türkiye için bir model öneriyoruz; ama Güney’in hangi modeli tercih edeceğini biz belirlemeyiz. Yani Güney halkı eğer bağımsızlık istiyorsa, bağımsız bir devlet kurar. Bunun için referandum yapıyorsa bu çok meşru bir haktır. Rojava’da bir federasyon gündeme gelirse Rojava’daki halkın kararıdır. O nedenle böyle bir konuda diğer tartışmaları işin içerisine katmak bana göre gerekli değildir.”

Irak parlamentosu’nun kararının bağlayıcılığı yok
Irak Parlamentosu’nun, Kürdistan’daki referandumu reddeden kararı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Sancar, şöyle konuştu: “Ben bu kararın sonucu etkileyeceğini düşünmüyorum. Bir referandum yapma kararı henüz bağımsızlık ilan etme anlamına gelmiyor. Bu referandumu bu şekilde yasadışı ilan etmesinin de pratikte bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Asıl tartışmalar ve muhtemelen gerilimler referandumdan sonra bağımsızlık ilanı süreci yaşanırken ortaya çıkacaktır. Ben Irak Parlamentosu’nun bu kararını alınmış karar ve referandumun yapılmasına bir etkisi olacağını sanmıyorum”