HDP'nin mülteciler sorununu araştırma önergesi reddedildi

Halkların Demokratik Partisi tarafından Meclise sunulan "mültecilerin sorunları ve çözüm yollarının araştırılması" önerisi TBMM Genel Kurulu'nda reddedildi.

HDP'nin mülteciler sorununu araştırma önergesi reddedildi

TBMM Genel Kurulu'nda, dün akşam grup başkanvekillerinin yerlerinden söz almasının ardından, partilerin gündeme ilişkin önerilerine geçildi.

CHP'nin "Çatalca ve Silivri ilçelerindeki köylülerin sorunları"; İYİ Parti'nin "Cemal Kaşıkçı davası" ve HDP'nin "göçmenler" ile ilgili verdikleri araştırma önergelerinin ön görüşmelerinin yapılmasına dair önergeler kabul edilmedi.

"Briket evler neden inşa edildi?"

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç tarafından sunulan önergede, Türkiye’de yaşayan tüm göçmen, mülteci ve sığınmacıların yaşamış oldukları ayrımcılığın araştırılması ve insanlık onuruna yakışır biçimde çalışma ve yaşam koşulları sağlanması konusu yer aldı.

Meclisteki oturumda, önerge hakkında konuşmak için HDP Grubu adına Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları söz aldı.

Son zamanlardaki göç sorunu tartışmalarında ırkçılık tehlikesi olduğuna dikkat çeken Hatimoğulları, "Arap düşmanlığı, bir göçmen düşmanlığı yaratacağız, yaklaşımı var. Diğer yaklaşımsa hiçbir şekilde geri göndermeyeceğiz diyen ki bunu, bu görüşü AK Parti iktidarı temsil ediyor, ama her gün de geri gönderme projeleri yapıyor. Bakın, İdlib'de iskan politikası şeklinde niteleyebileceğimiz briket evler bir günde inşa edilmedi. Bu briket evler niye inşa edildi? Göçmenler geri gönderilsin diye… Ama bugün bizzat Cumhurbaşkanı dahi yaptığı açıklamada, 'Biz kimseyi geri göndermeyeceğiz' diyerek aslında göçmenlere yalan söyleniyor ve alay ediliyor" dedi.

Önerge reddedildi

Daha sonra gerçekleştirilen oylama kapsamında HDP tarafından genel kurula sunulan "mültecilerin sorunları ve çözüm yollarının araştırılması" önergesi, oy çokluğu ile reddedildi.