Hengaw, İran'da bir yıl içinde idam edilen Kürtler'e ilişkin istatistikleri yayımladı

Hengaw, İran'da bir yıl içinde idam edilen Kürtler'e ilişkin istatistikleri yayımladı

Hengaw insan hakları sitesi, Dünya Ölüm Cezasıyla Mücadele Günü (10 Ekim) münasebetiyle geçtiğimiz bir yıl içinde İran tarafından idam edilen Kürt vatandaşlara ilişkin bir istatistik raporu yayımladı.  

Hengaw'ın istatiklerine göre, 10 Ekim 2016 ile 10 Ekim 2017 tarihleri arasında, İran hapishanelerinde 135 Kürt vatandaşı idam edildi.

İdam edilenlerin vilayetlere göre dağılımı

Sitenin raporuna göre, Urmiye vilayetinde 62 Kürt vatandaşı idam edildi, Bu rakam idam edilenlerin yüzde 46'sını oluşturuyor. Loristan vilayetinde idam edilen 25 kişi, toplam sayının yüzde 18'ini, Kirmanşan'da idam edilen 16 kişi toplam sayının yüzde 12'sini, Sine'de idam edilen 12 kişi yüzde 12'sini, İlam'da idam edilen vatandaş yüzde 6'sını, Xorasan Razavi ve Kuzey Xorasan vilayetlerindeki 7 kişi toplam sayının yüzde 5'ini ve Qazvin'de idam edilen 1 kişi de yüzde 1'ini oluşturuyor. 

Suçlamalar

Son bir yıl içinde idam edilen Kürtlerden ikisi siyasi ve ideolojik bir kimlik sahibi idiler. 96 kişi uyuşturucu ile ilgili suçlardan, 31'i öldürme, 3'ü silahlı soygun ve 3 'ü ise tecavüz suçlamasıyla yargılanarak idam edilmelerine karar verildi. 

İdam edilme biçimleri

8 tutuklu halka açık bir şekilde, 127'si ise hapishanede idam edildiler. En fazla idam Xoram Abad, Xorramşar ve Karac'daki hapishanelerde gerçekleşti.

İdam edilenlerin 133'ü erkek, ikisi kadındı.