Şengal'de KBY ile PKK Anlaşmaya Yakın

PKK'ye yakınlığıyla bilinen Kürt Siyasetçi Muhammed Emin Pencewini, bir süredir PKK ile Kürdistan Bölgesi arasında süregelen diyaloğun olumlu seyrettiğini ve PKK'nin Şengal'den çekilme noktasında anlaşmaya varıldığını dile getirdi.

Şengal'de KBY ile PKK Anlaşmaya Yakın

Rûdaw'da yer alan haberde PKK'ye yakınlığıyla bilinen siyasetçi Muhammed Emin Pencewini'nin, HPG'nin Şengal'den çıkması konusunda Kürdistan Bölgesi'yle PKK'nin anlaşmaya vardığı, daha önce Sayın Karayılan'ın da Şengal tehditten tamamen kurtulduğu zaman çekileceklerini söylediği” şeklindeki söylemlerine yer verildi.

Pencewini, sözlerinin devamında "Şengal'de sadece, bölgedeki Ezidilerden oluşturulmuş ve Ezidileri korumak için varlıklarını sürdüren YBJ ve YBŞ güçleri kalacağını belirtti ve İki taraf arasında diyaloğun devam edeceğini vurguladı.

Son süreçte ardı ardına olumlu sinyallerin alındığı Şengal'den çekilme hususunda görüşlerini dile getiren Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi ise, PKK tarafından olumlu yanıt aldıklarını belirtti ve geriye sadece çekilme mekanizmasını konuşmanın kaldığını dile getirdi.

Dizayi ayrıca, "IŞİD'in saldırdığı dönemde Peşmerge Güçleri'ne yardımcı oldukları için PKK'ye teşekkür ederiz” dedi.

IŞİD'in Şengal'e saldırdığı ilk günlerde bölgeye gelerek Ezidilerin savunmasında rol alan PKK, Şengal kurtarıldıktan sonra Kurdistan Bölgesi Hükümeti'nin tüm uyarılarına rağmen şehirden çekilmemeyi tercih etti.

Neçirvan Barzani'nin "güç kullanmak zorunda kalabilecekleri” uyarısının ardından Stêrk TV'ye konuşan PKK yöneticilerinden Murat Karayılan, Kurdistan Bölgesi ile uyumlu bir diyalog sürecinde bulunduklarını ve tartışmaların sonuçlanmasıyla birlikte Şengal Bölgesi'nden çekileceklerini deklare etti.