Erbil: Bu bir başlangıç!

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, reform kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin bir açıklama yayımladı.

Erbil: Bu bir başlangıç!

Başkanlıktan yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu, Temiz Eller ve Mali Denetim komisyonları, Yargı Meclisi ve Başsavcılığının bu süre içinde attığı adımlara dikkat çekildi.

Açıklamada, kamuya ait malların iadesi, petrol, gelir ve verginin şeffaflığı, kamu harcamalarının azaltılması, gelirin arttırılması, kamu atamaları, Biometrik Kayıt Sistemi, Peşmerge Bakanlığı ve askeri konular,daki ihaleler, ilaç sektörü, hükümetin idari yapısı konularındaki değişikliklerle beraber yolsuzlukla mücadele başlıklarında atılan adımlar ve yapılan reformlar detaylı bir şekilde dile getirildi.

2016 yılında yolsuzlukla suçlanan ve hakkında gözaltı kararı olan 362 kişiden 301'i yargı önüne çıkarıldığı ifade edildi.

Başkan Mesud Barzani'nin talimatı çerçevesinde 2016'nın şubat ayında, kamuya ait gayrimenkullerin ihlali, Peşmerge Bakanlığı ve askeriyedeki ihalelerinin yanı sıra ilaç ve tıbbı malzemelerin ithalatının denetimi için 3 özel ve bağımsız heyetin kurulduğu kaydedildi.

Açıklamanın önemli satır başları şöyle:

"Reform ve yolsuzlukla mücadele kapsamında bazı kararlar alındığı, petrol ve doğalgazın üretimi bağımsız bir şekilde denetilmesi kararlaştırıldı. Harcamalar yüzde 50'den daha az bir oranda azaltılırken, gelirler yeniden düzenlendi.”

"Planlama Bakanlığı Dünya Merkez Bankası'nın desteğiyle ekonomik reform yolharitasını uygulamaya başladı. Maliye Bakanlığı ise bir reform programını başlattı. Petrol ve doğalgaz harcamalarında şeffaflık sağlanarak gelir daha fazla bağımsızlaştırıldı.”

"Kurulan soruşturma heyetlerinin çalışmaları kapsamında bazı kişiler mahkeme önüne çıkartılırken, milyonlarca diner hükümetin hazinesine geri döndü. Vergiler sabitlenerek istisnalar kaldırıldı. Bakanlar Kurulu'nun 11 Şubat 2014'te aldığı karara göre, kamu harcamaları yüzde 50 ve 70 oranından azaltıldı. Harcamalar 2013'te 18.7 trilyon dinarken, 2016'nın ilk 8 ayında 5.3 trilyon dinar düşürüldü. Daha fazla şeffaflık uğrunda bazı gümrük noktaları elektronik bir sistemle birbirine bağlandı. Bu sistem diğer noktalarda da uygulanacak. Vergi, cezalar, resmi evrak ücretlerinin genelinde toplamda 530 farklı kalemde yeni tanımlama yapıldı.”

"Aktif memurların belirlenmesi için Biometrik Kayıt Sistemi'ne geçiş süreci devam ediyor. Memurluk şartlarını taşımayan 23 bin kişinin maaşları kesilirken, engelli adı altında maaş alan 20 bin kinin isimleri de silindi.”

"Kamuya ait gayrimenkullere yönelik ihlaller kapsamında 20 üst düzey yetkili ve askeri komutan yargılanarak yüzlerce dönümlük arazı iade edildi. İhlallere karşına kamu personelleri yargılanarak gözaltına alındı.”

"Peşmerge Güçleri'nin 70 ve 80 birliklerinde ikili maaş yasaklandı. Silah, gıda ve diğer eşyaların satın alınması için yapılacak ihaleler bakanlığın denetiminde olacak. Ayrıca Peşmerge Bakanlığı'nın borçları yeniden gözden geçirilecek.”

"Kaçak yollardan ithal edilen ilaçların önlenmesi için ciddi adımlar atıldı.”

"İdari makamlarda bazı değişiklikler yapılarak şeffaf bir şekilde yeni atamalar yapıldı. Hükümetin idari yapısında bazı değişiklikler yapılması için titiz bir çalışma yapılmıştır. Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi durum normalleştiğinde parlamentoya sunulacak.”

"Temiz Eller Komisyonu Bakanlar Kurulu, Londra merkezli WestMinster kuruluşu ve bazı sivil toplum örgütlerinin desteğiyle yolsuzlukla mücadele için ulusal stratejik programını hazırladı. Söz konusu program 5 yıl sürecek.”

"2016 yılında 156 yolsuzluk vakasına dosyalara alındı. Bunlardan 138'inin soruşturması devam ederken, 50'si mahkeme sürecinde. Yetkililerinin mal varlıkları araştırılıyor.”

Açıklamanın sonunda ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Atılan adımlar sadece bir başlangıçtır. Herkes reform ve yolsuzlukla mücadelede sürecinde parti menfaatini bir kenara bırakmalı. Başlatılan söz konusu süreçte istisnayı durumlar söz konusu olmamalı. Siyasi veya toplumun içindeki makam ve seviyeler kala alınmamalı.

Giderin azaltılması, gelirin arttırılması ve yolsuzlukla mücadele çerçevesinde atılan adımlara devam edilecek. Gösterdikleri sabırdan dolayı halka teşekkür ediyoruz”