Hewrami Kürdistan Parlamentosu’ndaki kavganın nedenlerini anlattı

Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami, “Seçimleri ertelemek ne KYB'nin ne de KDP’nin kararıyla olur. Kürdistan halkının yasal hakkıdır ve daha fazla ertelenemez. KYB seçimlere karşı olduğunu söylemedi, bütün toplantılarda seçimlerin zamanında yapılmasını istediklerini söylüyorlar. Bu siyasi tavır da seçimlerin zamanında yapılmasına engel olacak gibi görünmüyor” dedi.

Hewrami Kürdistan Parlamentosu’ndaki kavganın nedenlerini anlattı

Rûdaw TV’de Nwêner Fatih’in sunduğu “Rûdawî Emro” programına konuk olan Hemin Hewrami, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin genel seçimlerin 18 Kasım 2023’te yapılması yönünde kararname imzaladığını hatırlattı.

Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu’nun seçimlere hazırlık için en az altı ay süre istediğini belirten Hewrami, bu maksatla gerekli düzenlemelerin parlamentodan geçirilmesi için partiler arasındaki müzakere sürecini hızlandırdıklarına dikkat çekti.

Komisyonun yeniden aktifleştirilmesi konusunda partiler arasında bir mutabakat sağlandığını belirten Hewrami, “Şu anda yaptığımız tamamen yasa ve usul meselesidir, Kürdistan Parlamentosu içtüzüğüne göre bir madde ekledik ve bu madde bugün görüşülerek oylandı. Parlamentoyu ilgilendiren başka bir konu kalmamış, komisyon aktif hale gelmiştir” dedi.

Kürdistan Parlamentosu’nun dünkü oturumunda Parlamento Başkanı Rewaz Fayeq, yetkisini kullanarak, Yüksek Seçim Komisyonu’nun aktifleştirilmesini içeren karar ile ilgili oturumu ertelediğini söylemiş, Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami ise buna karşı çıkarak söz konusu kararı parlamentonun onayına sunmuştu.

58 vekilin “Evet” oyu ile kabul edilen oylama sırasında KYB'li vekiller Başkanlık Kürsüsüne yürmüş ve oylamayı engellemeye çalışmıştı. Bu esnada KDP ve KYB’li vekiller arasında arbede yaşanmıştı

Parlamento Başkanı Rewaz Fayeq’a saygı duyduğunu vurgulayan Hewrami, İçtüzüğe göre gündeme alınan bir konu üzerinde tartışma bitmeden Parlamento Başkanı’nın oturumu bitirme hakkı olmadığını söyledi.

Hewrami, parlamentodaki kargaşanın da bu yüzden çıktığını belirterek, “Parlamento Başkanı İçtüzüğün 18’inci Maddesinin kendisine verdiği yetkiden bahsetti. Bu olağan bir oturum. Parlamentonun kendi gündemini tartışması için gerekli yasal çoğunluk toplanmış ve oturum başlamıştır. Dolayısıyla Parlamento Başkanı’nın kendi inisiyatifi ile oturumu ertelemesi için bir sebep yoktur” dedi.

Hewrami, seçimlerin zamanında yapılması konusunda tüm tarafların hemfikir olduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi:

“Seçimleri ertelemek ne KYB'nin ne de KDP’nin kararıyla olur. Kürdistan halkının yasal hakkıdır ve daha fazla ertelenemez. KYB seçimlere karşı olduğunu söylemedi, bütün toplantılarda seçimlerin zamanında yapılmasını istediklerini söylüyorlar. Bu siyasi tavırlar seçimlerin zamanında yapılmasına engel olacak gibi görünmüyor. Biz Seçim Komisyonu’nun olduğu gibi aktifleştirilmesi ve çalışmalarına başlaması konusunda anlaştık. Herkes biliyor ki komisyonda yer alan yedi üyeden sadece biri KDP’lidir. Diğer üyelerden ikisi KYB, ikisi Değişim Hareketi (Goran), biri İslami Birlik (Yekgırtu) ve biri de Kürdistan Adalet Topluluğu (Komel) üyesi. Yani KDP’nin sadece bir oyu var ve bu karar diğer altı üyenin de katılımı ile alındı. Dolayısıyla orada alınan kararı oylamak parlamentonun yasal ve meşru görevidir, bunu yerine getirmiştir.”

Parlamentoda gergin anların yaşandığı saatlerde Başkan Mesrur Barzani ile Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani başkanlığındaki kabine toplantısında Kürdistan Bölgesi’ndeki mali gelirlerin tek bir hesapta toplanmasına yönelik önemli bir karar alındı.

Aynı saatte KYB ve KDP politbüro üyeleri Erbil’in Pirmam ilçesinde toplantı halindeydi.

Hewrami, yaşanan gerginliğe rağmen diyaloğa açık olduklarını belirterek, bu durumun hükümetin işleyişine yansımayacağını söyledi.