Hol Kampındaki IŞİD operasyonu sona erdi, bilanço açıklandı

Rojava İç Güvenlik Güçleri (Asayiş) Genel Komutanlığı, 25 Ağustos’ta Hol Kampı’nda IŞİD’e karşı başlatılan “İnsani ve Güvenlik Hamlesi” adlı operasyonun sona erdiğini açıkladı.

Hol Kampındaki IŞİD operasyonu sona erdi, bilanço açıklandı

Demokratik Suriye Güçleri (DSG), YPG ve YPJ komutanlarının katıldığı basın açıklamasında Hol Kampı’nda IŞİD’e karşı başlatılan operasyonun ikinci aşamasının sona erdiği fakat tehlikeye karşı durulacağı belirtildi.

İç Güvenlik Güçleri Üyesi Sozdar Xelil tarafından okunan açıklamada “25 Ağustos’ta güçlerimiz, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve IŞİD’ Karşı Uluslararası Koalisyon’nun desteğiyle Haseke’nin doğusundaki Hol Kampı’nda İnsani ve Güvenlik Hamlesi’nin ikinci aşamasını başlattı. IŞİD hücrelerini takip edip faydalandıkları yerleri ve koşulları ortadan kaldırmak için başlattığımız hamle 24 gün sürdü” ifadelerine yer verildi.

Vatandaşları kampta olan devletlere çağrı

Kampta 2022 yılı içinde 44 kişinin hayatını kaybettiği aktarılan açıklamada “IŞİD özellikle 8 yaş altı olan çocukları istismar etti. Onları olası bir savaş için hazırlıyor ve ‘Eşbal El Xilafê’ adı altındaki örgütle onları eğitmeye çalışıyor. Öte yandan kamptaki diğer kadın ve çocuklarla bağlantıyı artırdı, duygu veya sözlü tehditlerle aralarına almaya çalıştı” denildi.

Özerk Yönetim’e yakın medya kaynaklarının ayrıntılarını verdiği operasyon sonucu 2 Ezidi kadının kurtarıldığı aktarılırken YPJ’nin IŞİD’li kadınlar tarafından zincire bağlanan ve işkence gören 4 kadını da kurtardığı belirtildi.

Bilanço açıklandı

Vatandaşları kampta olan tüm devletlere IŞİD’lileri alma çağrısında bulunularak 36’sı kadın 226 IŞİD’linin yakalandığı bildirildi.

25 tünel ve hendek tespit edildiği ifade edilen açıklamada “3 adet AK-47 silahı, mühimmatıyla birlikte 2 tane RPG silahı, 2 tabanca, 25 el bombası, 25 kg TNT patlayıcısı, 11 susturucu silah, 388 AK-47 mermisi, 10 AK-47 şarjörü, 9 hücum yeleği, çok sayıda kesici ve işkence aletleri, iletişim malzemeleri ele geçirildi” denildi.,

DSG, Mart 2019'da IŞİD'in Suriye'deki son kalesini ele geçirdiğinde çok sayıda IŞİD’li ile aileleri de kampa alındı. Kamp halen yaklaşık 56.000 kişiye ev sahipliği yapıyor.

Hol kampı, Haseke kentinde bulunuyor.

DSG, Mart 2019'da IŞİD'in Suriye'deki son kalesini ele geçirdiğinde çok sayıda IŞİD’li ile aileleri de kampa alındı.

Kamp halen yaklaşık 60 bin kişiye ev sahipliği yapıyor.