Hoşyar Zêbarî: KDP ve YNK referandum için toplanıyor

Bugün KDP ve KYB arasında üst düzeyde bir toplantı yapılması planlanıyor

Hoşyar Zêbarî: KDP ve YNK referandum için toplanıyor

KDP politbüro üyesi Hoşyar Zêbarî'nin Rûdaw televizyonuna açıklamada 11 Nîsan 2017 Salı günü (bugün) her iki partinin üst düzeyde bir toplantı yapacaklarını ifade etti.

Hoşyar Zêbarî toplantının her iki parti temsilcilerinden oluşan ortak komitenin Kürdistan'daki diğer taraflarla yaptığı toplantı ve ziyaretlerin değerlendirilmesine ilişkin olacağını belirtti.

Geçen hafta Perşembe günü yani 2 Nisan'da Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani başkanlığında KDP ve KYB politbüro üyeleri Hewler'a bağlı Pirmam'da toplanmış ve Kürdistan'ın bağımsızlığı için referandum yapılmasına karar vermişlerdi.

Aynı toplantıda KDP ve KYB arasında ortak bir komisyonun kurulması yönünde karara varılmış, sözkonusu komitenin referandumun uygulanması ve Kerkük'te Kürdistan bayrağının dalgalanması konularında Kürdistan'daki tüm tarafların temsilcileriyle görüşmeler yapması kararlaştırmışlardı.

Çarşamba günü Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Fuad Husên her iki konuyu görüşmek üzere ortak heyetle birlikte Bağdat'ı ziyaret etmiş ve Irak hükümeti temsilcileri ve Iraklı diğer siyasi taraflarla görüşmüşlerdi.

Kürdistan Bölgesinde ise ortak heyet Kürdistan İslami Birlik, Kürdistan İslami Topluluğu, Kürdistan Komünist Partisi, Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi, Kürdistan İslam Hareketi ve Türkmen partilerini ziyaret etmişler, sadece Goran Hareketi ile görüşme gerçekleşmemişti.

Kürdistan'ın bağımsızlık referandumu ve Kürdistan bayrağının dalgalandırılması, sözkonusu görüşmelerin ortak gündem maddelerini oluşturuyordu.