Hoşyar Zebari: Bir daha bu şartların olgunlaşması zor, referandum için değerlendirilmeli

Hoşyar Zebari: Bir daha bu şartların olgunlaşması zor, referandum için değerlendirilmeli

Kürdistan Demokrat Parti (PDK) Politbüro Üyesi Hoşyar Zebari, referandum için oluşan şartların değerlendirilmesi gerektiğini, bu şartların yeniden olgunlaşmasının zor olduğunu söyledi. Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna İran dışında hiçbir ülkenin karşı olmadığını ekledi.

Irak’ta yayın yapan El Şerqiye televizyonuna Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumunu değerlendiren PDK Politbüro Üyesi Hoşyar Zebari, siyasi partilerin büyük bölümünün bu konuda hem fikir olduğunu, bazı partiler ile yaşanan çelişkilerin ise çözümü için çaba sarf edildiğini kaydetti.

Referanduma yönelik dünya ve komşu ülkelerinin tavrına ilişkin ise Hoşyar Zebari ‘‘Sadece İran hükümeti resmi olarak referanduma karşı olduğunu açıkladı. İran dışında demokratik hiçbir ülke referanduma karşı olduğunu söylemedi. Sadece referandum kararında izlenen mekanizmaya yönelik eleştiriler var’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘‘Ne olursa olsun referandum yapılacak’’ diyen Hoşyar Zebari, ‘‘Kürdistan’ın Irak’tan ayrılması ilişkilerimizi etkilemeyecektir. Biz iki iyi komşu devlet olmak istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

"Goran Hareketi üyesi Parlamento Başkanı ile bakanların hükümet ve parlamentoya dönmesini önerdik"

Kürdistan Parlamentosu’nun yeniden aktifleştirilmesi ve PDK ile Goran Hareketi arasındaki çelişkilere de değinen Zebari, ‘‘Referandum Parlamento’ya bağlı bir konu değil. Bu konuda uluslararası hukuk uzmanlarına danıştık ve devletlerarası yasalardan faydalandık. Kürdistan Parlamentosu’nun aktifleştirilmesi için Goran Hareketi üyesi Parlamento Başkanı ile bakanların hükümet ve parlamentoya dönmesini önerdik’’ dedi.