Hoşyar Zebari: KDP kongresinde büyük değişimlere gidilecek

KDP Politbüro üyesi Hoşyar Zebar, İran'ın füze ve insansız hava araçları ile Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarının “Irak egemenliğini ihlal ettiğini ve bunun kabul edilemez ciddi bir suç” olduğunu söyledi.

Hoşyar Zebari: KDP kongresinde büyük değişimlere gidilecek

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi Hoşyar Zebari, Irak hükumetinin İran’ın saldırılarına daha güçlü yanıt verebileceğini ancak bunu yapmadığını söyledi. KDP ile YNK arasında Irak cumhurbaşkanlığı konusunda henüz anlaşma olmadığını vurgulayan Zebari, partisinin 14’üncü kongrede büyük değişimlere gideceğini belirtti.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Washington’da bulunan KDP Politbüro üyesi Hoşyar Zebari, Rûdaw'a verdiği demeçte, İran'ın füze ve insansız hava araçları ile Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarının “Irak egemenliğini ihlal ettiğini ve bunun kabul edilemez ciddi bir suç” olduğunu söyledi.

İran’ın Kürdistan bölgesine saldırıları

ABD yönetiminin saldırıyı sert bir şekilde kınadığını ve “çok tehlikeli” diye nitelendirdiğini hatırlatan Zebari, “Yaklaşık 73 füze ve insansız hava aracı aynı anda karargahları hedef aldı. Bu gerçekten de Kürt milleti için büyük bir güvenlik tehdididir. İran, kendisine muhalif olan partilerin Kürdistan Bölgesi'ndeki varlığını gerekçe gösteriyor. Ancak bu partiler uzun süredir Kürdistan Bölgesi'nde bulunuyor, Saddam Hüseyin döneminden beri Kürdistan'da mülteci olarak yaşıyorlar. İran İslam Cumhuriyeti ile bir güvenlik mekanizmamız var, birkaç güvenlik komitemiz var, İslam Cumhuriyeti'nin güvenliğine doğrudan bir tehdit varsa, onun için de çözümler var. Bu yüzden saldırıları kınadık, tüm dünya da kınadı” dedi.

Türkiye’nin operasyonları

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi topraklarında PKK’ye yönelik operasyonlarının yeni olmadığını belirten Zebari, “Gerekçeleri PKK üslerini veya sınırlardaki PKK varlığını hedef almaktır. Ancak buna bir son verilmelidir. Çünkü bu saldırılar ne Kürdistan Bölgesi'nde, ne Irak'ta ve ne de bölgede istikrar yaratmayacaktır” diye konuştu.

Hoşyar Zebari, Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırıları ABD’li üst düzey yetkililerle görüştüklerini, onların da bu ihlallere bir son verilmesi gerektiği konusunda olumlu bir tutum sergilediklerini ifade etti.

Bağdat’ın saldırılara tavrı

Irak hükümetinin saldırılara karşı yapabileceği çok şey olduğuna dikkat çeken Zebari, “Ama ne yazık ki Kürt partileri dışında Şii liderlerin çoğu sessiz kaldı. Hatta Cumhurbaşkanımız bile bu saldırılara sessiz kaldı ki bu şaşırtıcı. Bunun korkudan mı yoksa güçsüzlükten mi kaynaklandığını bilemiyorum, en azından halkımız lehine konuşmalıyız” yorumunda bulundu.

KDP ile YNK arasındaki cumhurbaşkanlığı adayı meselesi

Kürdistan Yurtseverler Birliği ile yaşanan cumhurbaşkanlığı adayı konusunda da değinen Hoşyar Zebari, “Bu makam Kürtler ait, KDP veya YNK’ye değil. Bu makam, Kürdistan halkının anayasal haklarının güvence altına alınması için bir gelenek olarak belirlenmiş. Bir ihlal veya suistimal varsa, sadece cumhurbaşkanı anayasaya göre tavır alıp mahkemeye ve parlamentoya: ‘Hayır, bu karar anayasaya aykırıdır’ diye bilmeli. Ama Cumhurbaşkanı bunu yapmadı, hiç ses bile çıkarmadı. Cumhurbaşkanı yürütmenin bir parçasıdır, tüm haklarımızı içeren anayasanın uygulanmasının garantisidir. Hatta İran’ın saldırılarına ilişkin bir tavır aldığını bile duymadık, bu talihsiz bir durum” ifadelerini kullandı.

Hoşyar Zebari, cumhurbaşkanlığı için ortak aday konusunda KDP ile YNK arasında herhangi bir anlaşma bulunmadığını da kaydetti.

KDP’nin 14. kongresi

KDP’nin 14’üncü kongresinde bir çok değişikliğe gideceğini belirten Zebari, “En büyük değişiklik, kongreyi hazırlayan yüksek komitenin şu anda halk tabanı arasında seçim yapması ve halkın kendisinin kongreye katılma hakkına sahip olmasıdır. Öte yandan işlerin örgütlenmesi ve KDP’nin çalışma şekli açısından bazı değişiklikler yapılacak, her kongrede olduğu gibi yönetiminde değişiklikler olacak ve yenileri gelecek” dedi.

Zebari, “Halk Mesud Barzani’nin KDP Genel Başkanı değil, Kürt halkının başkanı, mercii olmasını istiyor. Siz Başkan Barzani’nin tüm partilerin çatısı altında toplandığı Kürdistan’ın mercii olması için çalışıyor musunuz?” sorusuna ise, “Bu bizim de isteğimiz ancak KDP 70 yıldır Kürt davasına öncülük ediyor. Bu nedenle sayın Başkan Barzani’nin KDP’nin veya tüm Kürtlerin lideri olması arasında bir fark yoktur” yanıtını verdi.