Hoşyar Zebari: Kilidi çözdük, Kerkük’e dönüyoruz

KDP Seçim Kampanyası Yüksek Meclisi Başkanı Hoşyar Zebari, Irak parlamento seçimlerine sıkı bir hazırlık yaptıklarını, bu seçimlerden çok daha iyi bir sonuçla ayrılmayı ümit ettiklerini söyledi.

Hoşyar Zebari: Kilidi çözdük, Kerkük’e dönüyoruz

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), 10 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirilecek olan Irak Parlamento seçimleri için kampanyasına Erbil’de düzenlediği toplantı ile start verdi.

KDP, seçimlere Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde 10 il ve 29 seçim bölgesinde toplam 51 adayla katılacak ayrıca Irak’ın Wast vilayetinde bağımsız Feyli Kürt adayı destekleyecek.

Kampanya hakkında Rûdaw’a değerlendirmelerde bulunan Seçim Kampanyası Yüksek Meclisi Başkanı Hoşyar Zebari, seçim hazırlıklarına bir kaç ay önce önceden başladıklarını ancak resmi başlangıç için Eylül Devrimi’nin başladığı sembolik önem taşıyan 11 Eylül tarihini belirlediklerini söyledi.  

Zebari, seçimlere bir aylık bir süre kaldığını hatırlatarak, “Bugün kampanyamıza start vermemizin bir amacı vardı. Bununla mesajımızın her tarafa ulaşmasını hedefledik. Seçimlere ciddi bir katılım sağlayacağımız mesajı veriyoruz. Kendimize güveniyoruz. Tarihimize, mücadelemize, örgütümüze, faaliyetlerimize ve halkımıza güveniyoruz. Halkımız en zor süreçlerde öne çıkmayı biliyor” dedi.

Seçimlerin önemli olduğuna ve sıkı bir rekabet ortamı bulunduğuna dikkat çeken Zebari, “Seçimlere yüksek bir katılım bekliyoruz. Halkımızdan sandık başına gidip oy vermesini bekliyoruz. Bu defa ki seçimlerin sistemi diğer seçimlerden farklı. İş adaylara kalıyor. Seçim Kampanyası Yüksek Meclisi ve KDP yönetimi olarak bize düşen de adayları desteklemektir” diye konuştu.

Kampanya kapsamında büyük toplantılar yapmayı planlamadıklarını anlatan Hoşyar Zebari, koronavirüs nedeniyle sınırlı sayıda katılımla etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.

KDP’nin aday listesini değerlendiren tecrübeli siyasetçi, “Aday listemizde Araplar, Hristiyanlar, Türkmenler var, Ezidi kardeşlerimiz var, desteklediğimiz Hristiyan adaylar var. Bu mesajı da vermek istiyoruz. Biz ırkçı bir parti değiliz. Sadece Kürtlerin partisi değiliz. Başka adaylar da bizim platformumuzda temsil edilebilir. KDP Irak’ta bir markadır, 75 yıldır siyaset yapıyor. En eski partilerden biridir. Bu nedenle kendimizi tanıtma gibi bir derdimiz yok. Bu nedenle Anbar, Kerbela, Wast, Bağdat, Musul’da Kürt olmayan adaylar da bizim listemizden seçime katılacaklar. Umarım bu defa çok daha iyi bir sonuç ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

Zebari, kampanya boyunca ev ev dolaşacaklarını da belirterek dakik bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.

KDP Seçim Kampanyası Yüksek Meclisi Başkanı Zebari, Kerkük’teki ofislerinin açıldığını dile getirerek, “Halkımız Kerkük’e geri döndü. Ofislerimizi açtık, çalışmalarımıza başladık. Tabi seçim yasasına göre tüm taraflar için belirlenen eşitlik kararları eşit şekilde hayata geçirilmeli. Bağdat hükumeti ve tüm güvenlik güçlerinden burada herhangi bir ters yaklaşım olmayacağına dair güvence aldık. Tüm dünyayı haberdar ettik, Birleşmiş Milletler’e de söyledik. Hiçbir seçim bölgesinde hiçbir parti veya aday için kısıtlama olmamalı” dedi.

Zebari, “Kerkük sizin için kilitli mi” sorusuna, “Hayır, tüm kilitleri açtık. Musul’da, Mahmur’da da kilitleri açtık. Fiilen ofislerimiz de açıldı ve bize teslim edildi. Seçmenlerimiz seçim çalışmasına başlamış durumda” şeklinde konuştu.

/Rudaw