HPG, Avaşin’de Arap bir üyesinin hayatını kaybettiğini duyurdu

HPG, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla başlattığı operasyonda, Arap bir üyesinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

HPG, Avaşin’de Arap bir üyesinin hayatını kaybettiğini duyurdu

PKK’nin askeri kanadı Halk Savunma Gücü (HPG), yaptığı yazılı açıklama ile bir üyesinin "Pençe Kilit" adıyla başlatılan operasyonda 18 Nisan’da Avaşin bölgesinde hayatını kaybettiğini duyurdu.

HPG Basın İrtibat Merkezi, hayatını kaybeden üyesinin Arap olduğunu belirtip kimlik bilgilerini kamuoyu ile paylaştı.

Açıklamada, hayatını kaybeden HPG üyesinin “Fedai Kobani” kod adlı Cezaa doğumlu Hazim Ali El Nofel olduğu belirtildi.

Ayrıca açıklamada El Nofel’in 2016 yılında HPG'ye katıldığı bilgisine yer verildi.

MSB’den açıklama

Dün de Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Metina, Zap ve Avaşin bölgelerinde yaşanan çatışma ve bombardımanlarda 11 PKK’linin yaşamını yitirdiğini açıklamış, HPG ise dünkü çatışmalarda 29 askerin hayatını kaybettiğini, 3 helikopterin darbelendiğini duyurmuştu.

MSB’den yapılan açıklamada, “Pençe-Kilit” operasyonun sürdüğü Zap ve Avaşin’de 9 ve “Pençe-Şimşek” operasyonu bölgesi olarak tanımlanan Metina’da ise 2 PKK’linin hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, operasyonun başından bu yana yaşamını yitiren PKK’lilerin sayısının 54 olduğu bilgisi verilmişti.

HPG’den açıklama

HPG’ye bağlı Basın İrtibat Merkezi de Zap ve Avaşin-Basyan bölgesinde 22 Nisan günü yaşanan çatışmalara ilişkin açıklama yayımladı.

Çatışmaların Avaşin’de Werxêl mıntıkasında yoğunlaştığı bilgisine yer verilen açıklamada, burada ve Zap’ta toplam 29 askerin hayatını kaybettiği, 10 askerin yaralandığı bildirildi.

HPG’nin açıklamasına göre, bu süre içerisinde 2 saldırı ile 1 Skorsky tipi helikopter darbelendi ve 1 insansız hava aracı düşürüldü.

Açıklamada ayrıca, Gare, Metina ve Hakurk’un savaş uçakları ve yine Metina bölgesinin de obüs topları ile bombalandığı bildirildi. 

30 yıldır çatışmalar sürüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında 30 yıldır devam eden çatışmalar en çok Kürdistan Bölgesi’ndeki sınır bölgelerini etkiledi.

Kürdistan Parlamentosu araştırma komisyonunun Temmuz 2020’de hazırladığı raporuna göre, TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle son 28 yılda (1992-2020 yılları arasında) 504 köy boşaltıldı, onlarca sivil hayatını kaybetti, milyonlarca dolarlık maddi zarar meydana geldi.

Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesi verilerine göre, son 30 yılda TSK ve PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle 800 köy hizmetten yoksun kaldı veya boşaltıldı.

Son yıllarda yapılan operasyonlar

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Hakurk bölgesinde Pençe Operasyonu'nun başlatıldığı duyuruldu.

Karadan başlatılan operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan 15 ila 30 km içeride Hakurk’un birçok stratejik tepesine mevzilendi. Hakurk, Erbil’in Soran ilçesi sınırında bulunuyor.

Bakanlık bir yıl sonra 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de PKK’ye yönelik “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını duyurdu.

Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip askeri üs kurdu.

Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bu yıl 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlattı.

Operasyon kapsamında Zap-Avaşin hattında şiddetli çatışmalar yaşanırken, TSK unsurları Metina ve Avaşin’de bazı stratejik tepelere yerleşti.