HPG, isim vermeden 'Nurettin Sofi' iddiasını yalanladı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün, “PKK’nin Suriye Genel Sorumlusu Sofi Nurettin’in öldürüldüğünü” iddia etmesinin ardından PKK’nin silahlı kanadı HPG’den yapılan açıklamada, “Son dönemde güçlerimize ve komuta kadememize dönük yapılan haberlerin gerçekler ile alakası yoktur” ifadeleri kullanıldı.

HPG, isim vermeden 'Nurettin Sofi' iddiasını yalanladı

Recep Tayyip Erdoğan,  “Milli İstihbarat Başkanlığımızın uzun süredir yürüttüğü çalışmalar neticesinde yerini belirlediği PKK'nın Suriye genel sorumlusu 'Sofi Nurettin' kod isimli terörist, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonla etkisiz hale getirilmiştir” demişti.

HPG Basın İrtibat Merkezi’nden bugün yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kürdistan Özgürlük Gerillası karşısında hiçbir başarı elde edemeyen sömürgeci soykırımcı faşist Türk devleti, özel savaş yöntemlerine dayalı kurmaca senaryolara başvurarak sahte zaferler yaratmaya çalışmaktadır. Son dönemde güçlerimize ve komuta kadememize dönük yapılan haberlerin gerçekler ile alakası yoktur. Halkımız özel savaş kapsamında yapıldığı belli olan haberlere itibar etmemelidir.”

Nureddin Sofi Kimdir?

Gerçek adı Nureddin Halef Muhammed olan “Nureddin Sofi” Rojava’da dünyaya gelmiştir.

1990 yılında PKK’ye katılan Nureddin Sofi, örgütün Hakkari/Yüksekova/Şemdinli bölge sorumluluğunu üstlenmiştir.

2003-2007 yılları arasında örgütün "Diyarbakır eyalet komutanı" görevinde bulunmuştur.

Şubat 2007’de PKK’nin silahlı kanadı olan HPG’nin 4. konferansında Komuta Konseyinde görevlendirilmiş,  2009'da Bahoz Erdal’ın yerine HPG’nin "Ana Karargah Komutanlığına" getirilmiştir.

KCK Suriye’nin daimi karar organı ve PKK Merkez Komite üyeliği ile birlikte, örgütün 2013-2015 yılları arasında ve daha sonra 2017'de Suriye Genel Sorumluluğunu üstlenmiştir. /Rudaw