HPG komutanı: Arkadaşlarımız teslim olmadı, hafıza kaybı yaşadı

HPG komutanlarından Amed Malazgirt (Fehmi Atalay), MSB’nin paylaştığı ve 4 örgüt üyesinin “teslim olduğunu” duyurduğu görüntülere ilişkin, “Arkadaşlarımız kimyasal gazların etkisi altında hafıza kaybı yaşayıp esir düştü” açıklamasını yaptı.

HPG komutanı: Arkadaşlarımız teslim olmadı, hafıza kaybı yaşadı

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 30 Ekim 2021 günü Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Avaşin'de, 1917 rakımlı bir tepeye düzenlediği operasyonun görüntülerini paylaşmıştı.

Görüntülerde, 4 PKK'linin askerlerin silah doğrulltuğu bir mağaradan ellerini havaya kaldırarak çıktığı görülüyor.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti:

"Irak’ın kuzeyindeki terör inlerini basmaya devam eden Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; Pençe-Yıldırım operasyon bölgesindeki Avaşin-Basyan’da tespit edilen ve teröristlerin barındığı belirlenen mağaraya nokta operasyon gerçekleştirdi. Komandolarımızı mağaranın girişinde görünce kaçamayacaklarını anlayan ve sözde liderleri tarafından ölüme terk edildiklerinin farkına varan 4 PKK’lı terörist teslim olarak Mehmetçiğimizin merhameti ile karşılaştı. Mağarada ise çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi."

HPG komutanı: Teslim olan arkadaşlarımız yok

Konu hakkında PKK’nin yayın organı ANF’ye konuşan HPG Merkezi Karargah komutanlarından Amed Malazgirt (Fehmi Atalay), operasyonun gerçekleştiği bölgede bir hafta boyunca çatışma yaşandığını söyledi.

“Türk ordusunun medyası aracılığıyla dediği 'birçok gerilla öldürdük ve birçoğu da teslim oldu' yalan” diyen Malazgirt, “Buralardaki çatışmalarda 5 arkadaşımız şehit düştü ve 4 arkadaşımız esir düştü” diye konuştu.

“Kartal Tepesi” olarak adlandırılan tepede yaşanan çatışmaya ilişkin konuşan Malazgirt, “Buradaki arkadaşlarımız Türk ordusunun kimyasal silahlarından çok etkilendi. Özel savaş medyasının iddia ettiği gibi teslim olan arkadaşlarımız yok. Türk ordusu kimyasal silahlarla arkadaşlarımıza saldırıyor. Bu gaz insanlarda hafıza kaybına neden oluyor. Bu kullanılan gazlar insanların sinir sistemi üzerinde etkide bulunuyor. Bu gazlar bu biçimde arkadaşlarımızı etkilemiştir. Bu sebeple, bu gazlar kullanıldığında arkadaşlarımız bilinçsizce hareket ediyorlar” dedi.

Amed Malazgirt, tünelde 2 HPG’linin bombardımanda hayatını kaybettiğini, diğer 3 kişinin 3 gün boyunca çatıştığını belirterek, “Bundan sonra Türk ordusu yoğun kimyasal silah kullanıyor, arkadaşlarımız kimyasal gazların etkisi altında hafıza kaybı yaşayıp esir düşüyorlar” şeklinde konuştu.

TSK, 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde, PKK’ye yönelik “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlatmıştı.

Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan içeriye geçerek Kani Masi ve Avaşin bölgelerindeki bazı tepelere yerleşmişti. (Rudaw)