HPG’den ‘Peşmerge ile çatışmaya’ ilişkin açıklama

HPG, kendilerine bağlı güçlerin Sidekan’da Peşmerge’ye saldırdığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Açıklamada, “Çünkü bu tür tutumlar Kürt halkının ulusal çıkarlarına hizmet etmemektedir” denildi.

HPG’den ‘Peşmerge ile çatışmaya’ ilişkin açıklama

PKK’nin askeri kanadı HPG Basın İrtibat Merkezi’nden yapılan açıklamada, basında Sidekan’da Peşmerge güçlerine saldırıldığı yönünde haberler çıktığı hatırlatılarak, “Belirtildiği gibi güçlerimizin herhangi bir saldırısı olmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında şu sözler yer aldı:

“Kürdistan Özgürlük Gerillası olarak Kürdistan’ı işgal etmek isteyen soykırımcı Türk devletine karşı tarihi bir direniş yürütüyoruz. Bu direniş kutsal ve ulusal bir direniştir. Biz, Kürdistan peşmerge güçlerinin de bu tarihi ve ulusal direnişe katılmasını ve destek sunmasını bekliyoruz. Destek sunmasalar bile güçlerimizin alanını daraltacak durumlar içerisine girmemelidirler. Çünkü bu tür tutumlar Kürt halkının ulusal çıkarlarına hizmet etmemektedir. Bu konuda herkesten sağduyulu  ve ulusal bir yaklaşım bekliyoruz.”

Irak Sınır Muhafızları’nın Metina TSK ile PKK arasındaki çatışmaların yaşandığı Metina bölgesine üss kurmasına da değinilen açıklamada, “4 Mayıs günü içerisinde müşterek sınır güçleri olarak peşmerge ve Irak adına hareket eden güçler Metina bölgesine bağlı Binavya ve Bêdehê alanlarındaki bir tepeye, Teşîşa ve Qumriye arasındaki bir tepeye ve bir başka yere gelip yerleşmişlerdir. Bu güçlerin durumu anlamaya çalışılarak kendilerine herhangi bir engel çıkarılmamıştır. Ancak bu güçlerin amaç ve niyetini anlamaya çalışıp kaygıyla takip etmekteyiz” denildi.

Peşmerge komutanı: PKK Sidakan'da Peşmerge'ye saldırdı

Amiri Behram Arif Yasin, PKK’li bir grubun Erbil’in Soran ilçesine bağlı Sidekan kasabasında Peşmerge noktasına uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açtığını söylemişti.

Arif Yasin, “PKK mensupları yaklaşık bir yıldır Peşmerge’ye bela bulaştırmaya çalışıyorlar. Köy ve kasabaların ana yollarına TNT döşüyorlar, köylerin daha fazla boşaltılması için Türkiye’nin eline koz veriyorlar. Son olarak da Peşmerge’ye saldırdılar” dedi.

Peşmerge komutanı, PKK grubun saldırıda RPG, BKC, Kalaşnikof ve keskin nişancı tüfekleri gibi silahları kullandıklarını aktardı. 

Peşmerge Güçleri’nin saldırıya anında karşılık verildiğini belirten Arif Yasin, saldırıda herhangi bir can kaybının olmadığını kaydetti.

Arif Yasin, “PKK, sınır bölgelerinde daha fazla kargaşa ve istikrarsızlık yaratmanın peşindedir. Bu tür eylemlerle halkın yaşamını ve çalışmasını altüst ediyor” ifadelerini kullandı.

(Rudaw)