HPG’den Peşmergeye yönelik saldırı hakkında açıklama

Amedi’de Peşmergeye yönelik saldırıların kendileri tarafından yapılmadığını savunan HPG, “Ya ortak bir heyetin ya da bağımsız bir heyetin bu olayı araştırıp netleştirmesini gerekli görüyoruz” açıklamasını yaptı.

HPG’den Peşmergeye yönelik saldırı hakkında açıklama

PKK’nin askeri kanadı HPG’ye bağlı Basın İrtibat Merkezi, dün Duhok’un Amedi ilçesi Metina Dağı bölgesinde Peşmergelere yönelik saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Peşmerge Güçlerinin Metina'ya gitmelerinin kendilerinden “habersiz” bir şekilde gerçekleştiği ve bu nedenle “yanlış” olduğu savunulan açıklamada, “Oradaki güçlerimizin uyarı atışı açtığı doğrudur. Fakat üzücü bir sonuca yol açan, imha olan aracın o düzeyde tahrip olmasına neden olacak herhangi bir silahın güçlerimiz tarafından kullanılmadığı kesindir” denildi.

Bu nedenle Peşmerge aracının “havadan ve etkili bir füze ile vurulduğu ihtimalinin yüksek olduğu” ifade edilen açıklamada, “Bu araçtaki patlamanın nasıl gerçekleştiği araştırılmaya muhtaç bir konudur. Biz HPG olarak ya ortak bir heyetin ya da bağımsız bir heyetin bu olayı araştırıp netleştirmesini gerekli görüyoruz” diye belirtildi.

Ne Olmuştu?

Duhok’un Amedi ilçesi Metina Dağı bölgesine giden Peşmerge mayın temizleme timini taşıyan konvoy PKK’lilerin pususuna düşmüştü.

Açılan ateş sonucu Hejar Subhi Amedi (35), İmad Maruf (36), Qaid Reşit Kelekçi (35), Karwan Tofiq Dinarteyi (34), Nezwar Abdulrahman (44) isimli 5 Peşmerge şehit düşmüş, 7 Peşmerge de yaralanmıştı.

Peşmerge Bakanlığı'ndan Açıklama

Peşmerge Bakanlığı ise bölgeye giden birliğin dört ay önce kurulan bir askeri üsse gitmeye çalıştıkları sırada PKK’lilerin saldırısına uğradığını açıkladı.

Peşmerge Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Peşmerge Güçleri, istikrar ve güvenliği sağlamak için bu bölgeye giderken, PKK güçlerinin saldırısına uğramış, saldırıda hafif ve ağır makineli silahlar kullanmıştır. Peşmerge Güçleri, Kürdistan Bölgesi’nin diğer bölgelerinde olduğu gibi her bölgede askeri hareketlilik ve mevzilenmeyi kendi hakkı olarak görmektedir.

Buradan PKK güçlerinden Kürdistan sınırları ve toprak egemenliğine saygı göstermesini, savaşı Kürtlerden ve Kürdistan Bölgesi’nden uzak tutmalarını istiyoruz.”

Peşmerge Komutanı: Ne Tür Bir Silah Kullandıklarını Biliyoruz

Metina’da basın toplantısı düzenleyen Peşmerge Bakanı Yardımcısı Serbest Lezgin, iki taraf arasında çatışma çıktığını, bazı PKK’lilerin de hayatını kaybettiğini kaydetmişti.

HPG’nin “havaya uyarı ateşi açıldığı” şeklindeki açıklamasına değinen Lezgin, “Nasıl oluyorda havaya uyarı ateşi açılarak Pajero zırhlı araçı inflak ettiriyorlar. Ne tür bir silah kullandıklarını da biliyoruz” diye konuşmuştu.

Saldırı, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Başbakanlık, Peşmerge Bakanlığı başta olmak Iraklı yetkililer ve uluslararası makamlarca da kınanmıştı.