HPG'den Zap açıklaması: TSK bazı alanlardan çekildi

HPG, TSK’nin Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde daha önce üslendiği bazı bölgelerden çekildiğini duyurdu.

HPG'den Zap açıklaması: TSK bazı alanlardan çekildi
Foto: Rudaw

PKK’nin silahlı kanadı HPG’den yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Duhok’un Amedi ilçesine bağlı Zap-Avaşin-Basyan bölgesinde sürdürdüğü “Pençe Kilit Operasyonu” kapsamında daha önce yerleştiği bazı bölgelerden çekildiği belirtildi.

Açıklamada, TSK'nin Zap’ın Kurojahro dağının zirvesi, Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Şeladize nahiyesineki Saca köyü ve çevresi ve Gire Cudi ile Gire Hakkari alanlarından çekildiği belirtildi.

Öte yandan açıklamada, 8 aydır süren operasyonda 2 bin 700 askerin hayatını kaybettiği iddia edildi.

Açıklamada söz konusu çekilme kararı bir “kırılma” olarak nitelendirildi.

Çekilmeye ilişkin Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama yapılmadı. 

Kürdistan Bölgesi’ndeki operasyonlar

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde başkent Erbil’in Soran ilçesindeki Hakurk bölgesinde Pençe Operasyonu'nun başlatıldığını duyurdu.

Bir yıl sonra ise 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de PKK’ye yönelik “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını duyurdu. Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip askeri üs kurdu.

Ardından TSK 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlattı.

Son olarak TSK, 17 Nisan'da Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Zap, Avaşin-Basyan’da “Pençe-Kilit” adıyla havadan ve karadan operasyon başlatmıştı. /Rudaw