HTŞ Efrin'de 3 köyü daha ele geçirdi

El Kaide destekli Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ), Feyleq el-Şam grubunun kontrolündeki Efrin’inin 3 köyünü daha ele geçirdiği ileri sürüldü.

HTŞ Efrin'de 3 köyü daha ele geçirdi
Uzmanlar, uzun zamandır İdlib'de belli ir bölgeyi kontrol eden örgütün sürpriz hamlesini değerlendirdi.
 
HTŞ geçtiğimiz Cumartesi ve Pazar günü Rojava'nın Efrin kentinin güney batısında harekete geçmiş ve bir çok köyün kontrolünü ele geçirmişti. Uzmanlara göre HTŞ, Efrin’deki gruplar arasındaki çelişkilerden faydalanarak ilerledi.
 
Örgüt dün de Efrin’inin Basûfan, Fafertin ve Kibeşin köylerini ele geçirdi. Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarından Feyleq el-Şam’ın daha önce kontrol ettiği bu 3 köyden çekildiği bildiriliyor.  
 
Türkiye destekli Suriye muhalif gruplara ait kaynaklar ayrıca, HTŞ üyelerinin Basûfan köyünde kontrol noktaları kurduğunu aktarıyor.
 
HTŞ ile SMO'ya bağlı gruplar arasında yaşanan çatışmalarda sivillerin de aralarında olduğu en az 8 kişi ölmüş, onlarca kişi de yaralanmıştı.
 
Öldürülenler arasında 2 yaşındaki Kamer Ahmed Rıdvan isimli bir çocuk da bulunuyor. Ayrıca Kurzela köyünde bazı siviller de çıkan çatışmalarda yaralandı.
 
“HTŞ bölgedeki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor”
 
Suriye'deki cihatçı gruplar hakkında uzman olan Humam İsa, HTŞ’nin Suriye’nin kuzeyindeki konumunu güçlendirmeye ve hakimiyet alanını genişletmeye çalıştığını söyledi.
 
HTŞ'nin, Efrin’de konuşlandırılan SMO’lu gruplar arasındaki çekişme ve çatışmalardan yararlandığını belirten İsa şu yorumu yaptı: 
 
"El Cebhe el Şam ve Ceyş ul-İslam grubu HTŞ’nin hedefinde. HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, Efrin’deki bazı gruplar ile ittifak halinde  Halep’in kuzeyindeki köylerde konumunu güçlendirmek ve Efrin’i kontrol etmek istiyor. Bu ittifak İdlib’den Halep’in kuzeyine kadarki bölgede ilerlemelerini kolaylaştırıyor.”
 
“HTŞ’nin harekete geçmesinde Türkiye’nin parmağı var”
 
Rûdaw ajansına konuk olan Erbil merkezli Kürt Derneği Başkanı Adanan Murad’a göre de, örgütün Efrin’e geçmesinde Türkiye’nin parmağı var.
 
Adnan Murad,  “Kesinlikle bu işte Türkiye’nin parmağı var, ancak (Türkiye’nin) mesajı kime? Bu konu henüz net değil. HTŞ’ye Tel Rıfat operasyonuna katılma sözü mü verildi ya da bazı yerlerin onlara bırakılması yönünde verilen sözler mi var? Bilemiyoruz. Bazılarına göre, Suriye Milli Ordusu’na yönelik doğrudan bir tehdit mesajı içeriyor. SMO'lu gruplara 'eğer Tel Rıfat ve Minbic çevresine doğru harekete geçmezseniz, HTŞ Kimare ve Meryemin’e oradan da Tel Rıfat’a ilerleyecek' mesajı verildiği söyleniyor” dedi.
 
Edinilen bilgilere göre bilgilere göre, Hamza grubu lideri Ebu Bekir Seyf Bolad, üyelerini HTŞ ile karşı karşıya gelmemeleri, üslerinden ayrılmamaları konusunda uyardı.
 
Suriye  Gerçekler ve Adalet Örgütü’nün son raporuna göre; Efrin’de SMO’ya bağlı 15 silahlı grup bulunuyor.
 
Rapora göre, TSK’nın 2018’de düzenlediği “Zeytin Dalı” operasyonuna tahminen 25 bin silahlı cihatçı katıldı ve Efrin şu an silahlı gruplar arasında bölüştürülmüş durumda.
 
Kentteki silahlı gruplar sık-sık insan kaçırma, tehdit, işkence, fidye ve öldürme gibi suçlala gündeme geliyor.
 
Heyet Tahrir el-Şam
 
El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nden dönüşen cihatçı Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) örgütü, İdlib’i kontrol ediyor.
 
Örgüte eski El Nusra üyelerinden Ebu Muhammed el-Colani liderlik ediyor. HTŞ’nin İdlib'de 30 bin silahlı üyesi olduğu tahmin ediliyor.
 
El Nusra, Temmuz 2016'da El Kaide ile ilişkilerini sonlandırdığını açıklamış ve adını Şam'ın Fethi Cephesi olarak değiştirmişti. Ancak isim değiştirmesine rağmen örgüt yeni adıyla da BM ve ABD'nin "terör örgütleri" listesine girmekten kurtulamamıştı. 
 
Ocak 2017'de, Şam'ın Fethi Cephesi liderliğinde bir araya gelen Ensar el-Din Cephesi, Ceyş el-Sunna, Liva el-Hak ve Nurettin Zengi Hareketi, yeni bir çatı örgüt olarak HTŞ'yi ilan etmişti. /Rudaw