HTŞ lideri: ABD Suriye'den çıktıktan sonra YPG de çıkacak

HTŞ lideri Muhammed el Colani, YPG’yi “PKK’nin yeni ismi” şeklinde nitelendirerek, “ABD Suriye’den çıktıktan sonra YPG de çıkmış olacak. Afganistan’da uçaklardan düşen insanların görüntülerinin benzeri burada da tekrarlanacak” tehdidinde bulundu.

HTŞ lideri: ABD Suriye'den çıktıktan sonra YPG de çıkacak

Suriye’nin İdlib kentinde bulunan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Muhammed el Colani, Independent Türkçe’den Cihat Arpacık’a konuştu.

Afganistan’daki gelişmelere ve ABD’nin bu ülkeden çekilmesine değinen el Colani, geçtiğimiz 20 yılda yaşananlardan dersler çıkarılması gerektiğini belirterek, “bir ülkede herhangi bir işgalin sürekli devam edebilme şansı olmadığını” söyledi.

IŞİD hakkında da konuşan el Colani, “Onlar İslam adını kullanan bir örgüt ama İslam’a zarar veriyorlar. Batı’da İslam’a kötü gözle bakılmasına neden oldular ve İslamofobi’yi beslediler. Burada da Suriye devrimine çok büyük zararlar verdiler” dedi.

Suriye hükumeti ve Rusya’nın kendileri ile “askeri bir dille konuştuğunu” dile getiren el Colani, “Biz de onlara aynı dille yanıt veriyoruz. Sivil siyaseti, askeri hedeflerini hayata geçirmek için kullanıyorlar” ifadelerini kullandı.

HTŞ lideri, “Peki en sonunda nasıl bir Suriye’nin ortaya çıkmasını bekliyorsunuz?” sorusuna, “Gelecekte, hedeflerine ulaşacak bir Suriye’yi görüyorum. Rejim bunu engellemek için çok savaştı. Hatta bu halkın yerine başka bir halk  yerleştirmek istedi. Bütün süreçte yapılmak istenen buydu. Bir Müslüman, İslam çatısı altında yaşayacak ve kendi kendini yönetecek. Afganistan’da nasıl halk iradesi galip geldiyse Suriye’de de aynı şekilde olacak” yanıtını verdi.

“Afganistan’daki görüntülerin benzeri burada da tekrarlanacak”

El Colani, YPG’nin pozisyonu hakkında bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Kürt halkı Müslüman bir halk ve Suriye’nin önemli bir parçası. Rejim daha önce Kürtleri en küçük haklarından bile mahrum bıraktı. Onlara kimlik dahi vermiyordu. Rejimin ise yeni ismi YPG olan PKK’yla arası çok iyiydi.

Biliyorsunuz Abdullah Öcalan, Suriye’de yaşıyordu. Rejim, Türkiye’ye karşı YPG’yi kullandı. ABD de Kürt halkının yaşadığı zulümlerden istifade ederek YPG’yi büyüttü.

Suriye’nin kuzeydoğusundaki YPG yönetiminin kaderi ABD’nin orada kalmasına bağlı. ABD Suriye’den çıktıktan sonra YPG de çıkmış olacak. Afganistan’da uçaklardan düşen insanların görüntülerinin benzeri burada da tekrarlanacak. Sadece ABD için söylemiyorum. Rusya için de böyle olacak. Rusya giderken, Rus uçaklarına tutunanların gökyüzünden aşağı düştüklerini göreceğiz.

Biz, YPG’yi devrimin düşmanı olarak görüyoruz. Fırat Kalkanı ve Zeytindalı bölgelerinde bombalar patlattılar. Onları Suriye’nin değil ABD’nin, rejimin ve Rusya’nın bir parçası olarak görüyoruz.”

Independent Türkçe