HÜDA-PAR lideri: Türkiye, Suriye ve Mısır’la ilişki kurmalı

Urfa'da basınla bir araya gelen Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Türkiye'nin Mısır ve Suriye ile ilişki kurması gerektiğini belirterek "Türkiye onlarla ilişki kurmalıdır. 'Zinhar onlarla ilişki kurmamalı' yaklaşımı doğru değildir" ifadesini kullandı.

HÜDA-PAR lideri: Türkiye, Suriye ve Mısır’la ilişki kurmalı

Yapıcıoğlu, Urfa'da gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, ülke ve kent gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

AA ve İLKHA'nın aktardığına göre Yapıcıoğlu, Türkiye'nin Mısır ve Suriye ilişkilerine yönelik olarak şunları söyledi:

"Mısır'da ilişkiler ve Suriye ile ilişkiler gündemdeki iki başlıktır. Elbette Sisi, oradaki meşru yönetime darbe yapmış olup, onu devirmiş bir darbecidir. Beşar Esad, tıpkı babası Hafız Esad gibi halkına zulmeden zalim bir yöneticidir; fakat onların bu zalimliği ya da darbeciliği onlarla ilişkilerin bütün koparılması sonucunu doğurmalı mı? Bu ayrıca cevaplanması gereken bir sorudur.

Bizim bu meseleye yaklaşımımız şudur: Hükümet oradaki insanların çektikleri zulümlerin hafiflemesine neden olacak, yol açacak şekilde, oraya götürecek bir şekilde ilişki kurması olabilir, olumludur; ama hiçbir şey olmamış gibi ve oradaki zalim yönetimlerin zulümlerini azaltma sonucunu doğurmayacak ilişkilerin bir faydası olmayacaktır.

Türkiye onlarla ilişki kurmalıdır. 'Zinhar onlarla ilişki kurmamalı' yaklaşımı doğru değildir. Onlarla ilişki kurmazsanız da emperyalistler onlarla ilişki kurup istedikleri şekilde yönlendirmeleri konusunda gerekli tüm oyunları ve dolapları çevirirler.

Bizim söylediğimiz hiçbir şart altında ümmet coğrafyasında herhangi bir sorun emperyalistlere havale edilmeden ve şiddete başvurulmadan mutlaka çözülmelidir.

Bütün sorunların bu şekilde çözülmesi için bir gayret ortaya konmalıdır. 'Kendi aranızdaki sorunları oturarak konuşarak çözün ve emperyalistlere havale etmeyin' diye çağrılarda bulunduk."

"Gizli kapaklı iş yapmayız"

Öte yandan Yapıcıoğlu, bir basın mensubunun HÜDA-PAR'ın bir ittifakta yer alıp almayacağına yönelik soruya da şu yanıtı verdi:

"An itibariyle HÜDA PAR herhangi bir partiyle ya da ittifakla anlaşmaya varmış değiliz.

Biz de bir ittifak içerisinde yer alabiliriz ama bu ne pahasına olursa olsun seçim barajından dolayı 'Biz kendi adaylarımızı meclise gönderelim de ne olursa olsun' durumunda değiliz. 2018 seçimlerinde de bu şartlar vardı ama HÜDA PAR herhangi bir ittifakta yer almadı.

Bu, 'bundan sonra da hiçbir ittifakta yer almayacaktır' demek değildir. Alabilir ama şartlar elverişliyse, uygun görürsek değerlendirmeler yapıp ona göre bir karar veririz. Karar verdiğimizde de bunu halkımıza izah ederiz. Basın aracılığıyla milletimize duyururuz, gizli kapaklı iş yapmayız. "