HÜDAPAR’dan PSK’ye ziyaret

HÜDAPAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel'e tebrik ziyaretinde bulundu. İki lider Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümüne vurgu yaptı.

HÜDAPAR’dan PSK’ye ziyaret

HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Diyarbakır’da Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Bayram Bozyel'i ziyaret etti.

Ziyaretin ardından iki genel başkan gazetecilere açıklamalarda bulundu.

PSK eski Genel Başkanı Mesut Tek ile görüşme halinde olduklarını belirten Yapıcıoğlu, “PSK’nin 3’üncü kongresinde  Genel Başkan seçilen sayın Bayram Bozyel’i tebrik edelim dedik. Bu kongrelerinin hayırlara ve PSK’nin gelişmesine ve ayrıca Kürt sorunun çözümüne vesile olmasını temenni ediyoruz. Ziyaretimizin bir amacı buydu. İkincisi de İnşallah ilişkilerimizin devam etmesini istiyoruz” dedi.

Yapıcıoğlu: Bazı meselelerde de ortak çalışma içerisinde olabiliriz

Kürt sorunu başta olmak üzere, Türkiye’nin sorunlarının çözümünde iki tarafın bir birine yakın görüşlere sahip olduğunu belirten Yapıcıoğlu, “Biz bu ilişkilerin devam etmesini istiyoruz. Bazı meselelerde de ortak çalışma içerisinde olabiliriz. Üçüncüsü, 19 Aralık’ta partimizin HÜDAPAR’ın 10’uncu kuruluş yıldönümünde Diyarbakır’da bir programımız olacak. Sayın Bayram Bozyel’i de bu programımıza davet edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ziyaretinden ötürü Zekeriya Yapıcıoğlu ve HÜDAPAR heyetine teşekkür eden Bayram Bozyel de, “Gerçekten Türkiye hassas bir süreçten geçiyor. Biriken bir çok sorun var, 100 yıllık problemler” dedi.

Bozyel: Kutuplaşma ortadan kalkmalı, diyalog yolu açılmalı

Türkiye’nin olağanüstü bir süreçten geçtiğini vurgulayan Bozyel, şu ifadeleri kullandı:

“Bir taraftan da Türkiye’nin önünde değişim ihtimali de var, çünkü seçime doğru gidiliyor. Yeni anayasa tartışmaları var, hem iktidar hem de muhalefet bu konuda tartışıyor. Başkanlık sistemi tartışılıyor ve yine Kürt meselesi tüm sıcaklığı ve ağırlığı ile hem Türkiye’nin, hem Ortadoğu’nun gündemde. Maalesef şiddet ve akıldan uzak politikalar nedeniyle bu mesele günden güne daha ağır hale geliyor. Biz de Kürt taraflar başta olmak üzere, tüm demokrat ve barış yanlısı taraflarla Türkiye’nin demokratikleşmesi, normalizasyonu için ilişki halinde olmak istiyoruz. Çünkü bu mesele bir tarafın veya grubun değil, toplumun meselesi, tarihi meseleler ve tüm taraflar mümkün oldukça çözümü konusunda ittifak içerisinde olmalı.”

Bu çerçevede siyasi aktörler arasında diyaloga ihtiyaç olduğunu dile getiren Bozyel, “Bu kutuplaşma ortadan kalkmalı, diyalog, müzkare yolu açılmalı ki sorunlarımız barışçıl akilane yöntemlerle tartışılsın, çözümler bulunsun. Bu çerçevede Sayın Yapıcıoğlu ve HÜDAPAR heyetinin ziyaretini önemsiyoruz” diye konuştu.

Bozyel: Kürt meselesi şiddet metodları ile çözülmez

İki lidere Türkiye’nin Rojava ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik askeri operasyonları soruldu

PSK Genel Başkanı Bozyel, Kürt sorunun 100 yıllık bölgesel ve uluslararası bir mesele olduğunu ve çok yönü bulunduğunu vurgulayarak, “Türkiye ve komşu devletler bir çok defa sorunun çözümü için şiddet yolunu denedi. Yaklaşık 100 yıldır bu metod kullanılıyor. Biz bu metodla, şiddet ve operasyonlarla meselenin çözülemediğine şahit olduk. Kürt meselesi siyasi, toplumsal, tarihi bir meseledir ve akılcı çözümler bulunmalıdır. Bu tür operasyonlar sorunu çözeceğine daha da derinleştiriyor. Operasyonların son bulmasını, sorunun müzakere, diyalog yolu  ve aklıselim yöntemlerle çözülmesini ümit ediyoruz” diye konuştu.

Yapıcıoğlu: Silah ve silahlı yöntem çözüm adına bir şey üretmedi

HÜDAPAR lideri Yapıcıoğlu da aynı soruya, “40 yıldır operasyon ve çatışmalar devam ediyor. Ben de şunu ekleyebilirim; silah ve silahlı yöntem çözüm adına bir şey üretmedi. Hatta belki de çözüm için atılan bazı adımların önünü de tıkadı. Bu yönü de görülmelidir. Bu nedenle bugün bu operasyonların gerekçesi, yani hem Suriye Kürdistanı ve hem de Irak Kürdistanı’na yönelik operasyonların gerekçesi PKK’nin varlığı ve silahlı eylemleridir. Kürt sorununun bir an önce barışçıl siyasi yöntemlerle çözülmesini ve bu operasyonlara da gerekçe kalmamasını ümit ediyoruz. Bu topraklarda bin yıldır birlikte yaşayan halklar siyasi gerekçeler yüzünden düşman olmasın, birbirlerine karşı kışkırtılmasın” sözlşeri ile yanıt verdi.

 

 

Rudaw