İbadi ile görüşen Yıldırım'dan Başika açıklaması

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Başika kampı konusunda Türkiye ile anlaştıklarını açıkladı.

İbadi ile görüşen Yıldırım'dan Başika açıklaması

Irak devlet televizyonu, İbadi'nin, Irak tarafının talebi olan Başika'daki Türk askerinin bölgeden çekilmesi konusunda Türkiye ile anlaşmaya varıldığını söylediğini duyurdu.

Başika'daki Türk askeri varlığını ele aldıklarını belirten Yıldırım,"(Başika'daki Türk askeri varlığı) Bu konuyu konuştuk. Bu bir keyfiyet değil, bir ihtiyaçtan doğmuştur. Görüyoruz ki DEAŞ'tan bölgenin temizlenmesinde önemli mesafe katedilmektedir. Buna uygun olarak bu konuyu da dostane biçimde çözüme ulaştırmış olacağız" dedi.

Peşmerge ve Irak merkezi güçleri ile Şengal'in temizlenmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılacağını söyleyen Yıldırım "Bizim için terör nereden gelirse gelsin aynıdır. Dolayısıyla Sincar birinci derecede en büyük tehdidi bize oluşturmaktadır ve tehdidin bertaraf edilmesi konusunda Sayın Başbakan'ın hassasiyetleri için de teşekkür ediyoruz. Bu konuda da gerekli işbirliğini yapmaya hazırız. Sadece Sincar değil bütün Irak topraklarından ülkemize yönelen terör faaliyetlerine karşı işbirliğini sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

"Irak'ın egemenliği bizim için çok önemlidir, egemenliğine zarar verecek hiçbir girişime, hiçbir harekete rıza göstermeyiz, içinde olmayız. Irak'ın bütünlüğü de aynı şekilde bizim için önemlidir, bunun bilinmesini isteriz" diyen Yıldırım, Başbakanı İbadi'ye hitaben "Geçtiğimiz günlerde yaptığınız 'PKK'nın Irak toprakları üzerinden Türkiye'ye zarar vermesine izin vermeyeceğiz' şeklindeki açıklamanız bizim için çok önemli. Bundan büyük bir memnuniyet duyduk. Bu da teröre karşı beraber, birlikte neler yapabileceğimizi en iyi şekilde gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Iraklı bir gazetecinin Türk askerinin Başika'dan ne zaman çekileceği sorusuna Binali Yıldırım, "Şunu az önce ifade ettim. Bu konuyu etraflıca konuştuk. Başika'nın nasıl başladığını hangi hizmetler gördüğünü anlattık. Oradaki unsurlarımız önemli bir vazifede bulundular. Irak'ın egemenliği konusunda hassasiyetimizi ifade ediyoruz. Burada işler yoluna girdiğinde gereken neyse yapılacak" yanıtını verdi. Binali Yıldırım'ın yanıtı üzerine İbadi, "En yakın zamanda çözülecek inşallah. Bu tutumunuz için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.