İddia: TSK, Rojava'da 10 noktada üs kuracak

İddia: TSK, Rojava'da 10 noktada üs kuracak

Rojava'da oluşturulması planlanan güvenli bölge için Türk ve ABD askerlerinin ortak harekat merkezi kurulmasına yönelik çalışmaları sürüyor. Urfa'ya gelen 1'i albay 2'si binbaşıdan oluşan 6 kişilik ABD heyetinde yer alan askerler Güvenli Bölge'de derinliğin 15 kilometre ile sınırlı kalmasını isterken, Türkiye ise bu derinliğin sınır hattına 32 kilometre uzaklıktaki Rakka-Halep otoyoluna kadar uzamasını istiyor. Türkiye ile ABD arasında uzlaşıya varılmasının ardından ortak harekat merkezinin faaliyetine başlanacağı ve TSK'nın Rojava'da ilk etapta 10 noktada üs kuracağı öne sürüldü.

Türkiye'nin Rojava sınırına gerçekleştirdiği askeri yığınaklar ve operasyon tehditleri devam ederken, ABD'den bir heyet, geçen hafta Türkiye Milli Savunma Bakanlığı´nda birbiri ardına toplantılar düzenledi. Askeri heyetler arasında yapılan detaylı görüşmelerin ardından Rojava'da Güvenli Bölge oluşturulması ve bunun da Türkiye ve ABD tarafından koordineli şekilde tesis edilmesi kararlaştırıldı. Mutabakatın ardından iki ülke askerlerinin sınır hattında ortak harekat merkezi kurması konusunda görüş birliğine varıldı.

Ankara'da yapılan toplantıların ardından ABD'den 6 kişilik askeri heyet Pazartesi günü havayoluyla Urfa´ya geldi. Türk askerlerin de eşlik ettiği askeri heyet, sınır hattında incelemelerde bulundu.

Görüşmeler sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Rojava'da ilk etapta 10 noktaya üs bölgesi kurulacağı iddia edildi. Askeri yetkililer, ilk etapta Fırat´ın doğu bölgesinde kalan Ayn-el Arap, Telabyad, Rasulayn, Kamışlo, Derbesiye, Amude bölgeleri başta olmak üzere 10 noktada üs kurup, zırhlı araçlarla burada gözlem noktaları oluşturmasının planlandığını söyledi. 

Ortak harekat merkezinin kurulması için ABD ve Türk askeri heyetleri arasında devam eden görüşmelerin tamamlanmasının ardından ABD´nin Güvenli Bölge'de yapılacak devriye görevinde yer alacak askerlerinin de Türkiye'ye geleceği belirtildi. ABD´den gelecek askerlerin bir bölümünün Türkiye´de kalacağı, bir bölümünün ise Rojava'daki mevcut üslere takviye olarak sınırın diğer tarafında görevlendirileceği kaydedildi.