Türkiye'nin yeni projesi: Fırat'ın Doğusu Hükümeti

ANHA haber ajansı, Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda 'Fırat'ın doğusu hükümeti'ni kurmak istediğini iddia etti.

Türkiye'nin yeni projesi: Fırat'ın Doğusu Hükümeti

ANHA haber ajansı, Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda 'Fırat'ın doğusu hükümeti'ni kurmak istediğini iddia etti.

Haberde, MİT ve Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) üyeleri arasında bir toplantı gerçekleştirildiği ve toplantıda sözde Afrin Yerel Meclisi kurulduğunu belirtti.

Habere göre, ENKS üyeleri Türkiye'ye bağlı sözde komiteye bir belge verdi ve ENKS bünyesinde bir hükümetin kurulması ve bölgedeki militan güçlerin desteklenmesi gibi bilgiler yer aldı. 

Haberin detayında şu bilgilere yer verildi:

"İşgali meşrulaştırma amacıyla kurulan sözde Efrîn Yerel Meclisi’nde Ebdulhekîm Beşar, Kamîran Haco ve Azad Oso gibi ENKS üyeleri yer aldı. Efrîn’in 18 Mart 2018 tarihinde işgal edilmesi ile birlikte sözde meclis “Efrîn Kurtuluş Meclisi” olarak değiştirildi ve ENKS saf dışı bırakıldı.

ANHA’nın güvenilir bir kaynağı, sözde “Halep’in Güvenliğini Yeniden İnşa Komitesi”nden Munzur El-Selal isimli bir yetkilinin, ENKS Dış İlişkiler Bürosu’ndan geçtiğimiz Haziran ayında bir belge aldığını ve belgede sözde Fırat’ın Doğusu Hükümeti’ne ilişkin bilgilerin yer aldığını aktardı. Belgede ayrıca, QSD’nin özgürleştirdiği alanlarda bulunan DAİŞ’in hücre yapılanmalarına destek verilmesi gerektiği ve bu şekilde QSD’nin bulunduğu alanlarda güvenliğin sarsılabileceği belirtiliyor.

Adı geçen “Halep’in Güvenliğini Yeniden İnşa Komitesi” bağımsız bir komite olarak 2015 yılında kurulsa da Türk devleti ve Suriye rejimi ile yakın ilişkileri biliniyor. Merkezi Ezaz’da bulunan söz konusu komite, birçok uluslararası örgütten destek alıyor."

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz