İdlib'de Türk askeri konvoyunun vurulduğu anlarda neler yaşandı?

İdlib'de Türk askeri konvoyunun vurulduğu anlarda neler yaşandı?

İdlib'de, Suriye güçlerinin açtığı topçu ateşiyle beş askerin ve üç sivilin hayatını kaybettiği olay, Türkiye-Rusya ilişkilerinde krize neden olurken, saldırının hemen öncesinde yaşananlar da gün yüzüne çıkmaya başladı.

İddiaya göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı konvoylar daha yoldayken taciz atışları başladı.

Independent Turkish'in haberine göre, Türkiye, iki kez “Tarafları Uzlaştırma Merkezi” kanalıyla Rusya ve Suriye’yi bilgilendirdikten sonra konvoylar yola çıktı.

Saldırı öncesinde, TSK bölgeye yedi konvoy gönderdi.

Peki TSK neden böylesi bir askeri yoğunluğu bölgeye sevk etmişti?

Habere göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu konuda sinyalleri, "Kendi göbeğimizi kendimiz keseriz" diyerek vermişti.

Ankara, Moskova'yı Soçi ve Astana mutabakatlarına sadık kalmamakla suçlarken, Rusya günlerdir hava bombardımanları ile İdlib'i vururken, karadan da Suriye ordusu ilerliyordu.

Erdoğan'ın bu mesajının ardından da TSK güçleri, Suriye rejim güçlerinin ilerlediği Serakip noktasına yeni askeri noktalar kurma kararı aldı ve yeni askeri noktalar kararı Rusya'ya 1 Şubat'ta iletildi.

Reyhanlı’daki Suriye sınırına askeri takviye başlatıldı ve askerlere sınır dışı görevi tebliğ edildi.

Ardından da yedi konvoy 2 Şubat'ta bölgeye yönlendirildi ve Rusya'ya bilgilendirme 16.00 sularında yapıldı. Güzergah bilgisi de buna dahildi.

Haberde şu detaylar dikkat çekti:

"TSK Konvoyu yaklaşık 45 kilometre güneye inmek için hareke geçmişken Rus savaş uçakları ve Esad güçlerine mensup topçular bölgedeki hedeflere operasyon başlattı.

TSK, 22:00 sularında Rusya’ya yeni koordinat bilgilendirmesi yaptı. TSK konvoyu yeni askeri noktalara vardıktan sonra Esad güçleri noktaya topçu ateşi açtı. 7 asker ve 1 sivil bu saldırıda şehit oldu."