İHD: Son 15 yılda Kürt kentlerindeki zırhlı araçlar nedeniyle 44 kişi hayatını kaybetti

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, “Kolluk Hâkimiyetinde Kuralsızca Kullanılan Araçlar Can Almaya Devam Ediyor!” başlıklı raporunu yayımladı.

İHD: Son 15 yılda Kürt kentlerindeki  zırhlı araçlar nedeniyle 44 kişi hayatını kaybetti

Hakkari Yüksekova'da uzman çavuşun kullandığı askeri aracın çarptığı 5 yaşındaki Erdem Aşkan isimli çocuğun yaşamını yitirmesinden sonra “askeri araç kazaları” tekrar gündem olmaya başladı.

“82 çarpma olayında 21’i çocuk 44 yurttaş yaşamını yitirdi”

İHD Diyarbakır Şubesi, konuya ilişkin yayımladığı raporda, “7 Haziran 2023 tarihi itibari ile Kürt kentlerinin son 15 yılında meydana gelen zırhlı araç ve kolluk hâkimiyetindeki araçların karıştığı 82 çarpma olayında 21’i çocuk 44 yurttaş yaşamını yitirirken, 23’ü çocuk 94 yurttaş da yaralanmıştır” ifadelerine yer verdi.

“Sosyal yaşam alanlarında kullanılmasının uygun olmadığı tespit edilmiş olan zırhlı araçların yaşam alanlarından çıkarılmasının” talep edildiği raporda şunlara yer verildi:

“Zırhlı araçlar ile kolluk hâkimiyetinde özensizce kullanılan araçlar can almaya devam ediyor!

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde 7 Haziran 2023 tarihinde kolluk görevlisinin kullandığı özel bir aracın çarpması sonucu 5 yaşındaki Erdem Aşkan isimli çocuk yaşamını yitirmiştir. Edindiğimiz bilgilere göre, başlatılan soruşturma kapsamında şüpheli kolluk görevlisi gözaltına alınmıştır.

Şubemiz tarafından ilk olarak 2019 yılının Temmuz ayında yayınlamış olan “Zırhlı Araç Çarpması Sonucu Meydana Gelen Yaşam Hakkı İhlalleri Araştırma Raporu” ne yazık ki yaşanan ölüm ve yaralanmalar sebebi ile çeşitli tarihlerde güncellenmektedir. Son olarak Erdem’in yaşamını yitirmesi ile birlikte; 7 Haziran 2023 tarihi itibari ile Kürt kentlerinin son 15 yılında meydana gelen zırhlı araç ve kolluk hâkimiyetindeki araçların karıştığı 82 çarpma olayında 21’i çocuk 44 yurttaş yaşamını yitirirken, 23’ü çocuk 94 yurttaş da yaralanmıştır.

Raporumuz verilerinden de anlaşılacağı üzere; Kürt kentlerinde, Kürt meselesi ile bağlantılı şiddet ve çatışmaların yoğun gerçekleştiği yaşam alanlarında sınırsız sayıda bulundurulan, sürekli devriye halindeki zırhlı askeri araçların kuralsız kullanımı nedeni ile çarpmalar yaygın bir hal almıştır ve yaşam hakkı ihlaline sebep olmaya devam etmektedir.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi olarak;

1. Bilimsel raporlarla sosyal yaşam alanlarında kullanılmasının uygun olmadığı tespit edilmiş olan zırhlı araçların yaşam alanlarından çıkarılmasını,

2. Bölgede görev yapan kolluk görevlilerinin yurttaşların yaşam hakkını tehlikeye sokacak şekilde özensizce araç kullanımı sonucunda yaşanan ihlallere karşı caydırıcı tedbirlerin alınmasını,

3. Cezasızlık politikası nedeni ile ölüme ve yaralanmalara yol açan eylemlerin failleri olan kolluk görevlileri hakkında etkin bir biçimde adli ve idari soruşturmaların yürütülmesini talep ediyoruz.”