İHD'den Efrin uyarısı: Durmazsa büyük felaketlere yol açar

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan harekatın kent merkezine ulaşmasıyla birlikte sivil-silahlı ayrımının kalmadığına dikkat çekti.

İHD'den Efrin uyarısı: Durmazsa büyük felaketlere yol açar

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Efrin operasyonu durmazsa büyük felaketlere yol açacaktır. Bundan sadece hükümet değil hava saldırılarına izin veren Rusya ve Suriye hükümeti de sorumlu olacaktır. Dünya buna seyirci kalmamalı” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, yaklaşık 850 bin kişinin yaşadığı Efrin kent merkezine yönelik hava saldırıları için “İnsani bir felakete yol açacak bir noktaya gelindi” dedi.

Hukuki Dayanak Yok

Türkdoğan, “Türkiye, yürüttüğü askeri operasyonun hiçbir şekilde ne Türkiye’nin kendi yasalarında ne de uluslararası hukukta hukuki dayanağı yok. Bu operasyona katılanların sivil ölümlerinden sorumlu olacağını unutulmamalı” uyarısı yaptı.

Efrin'de uyulmayan bir ateşkes kararı, önümüzdeki hafta içi ise Efrin gündemiyle toplanması beklenen Birleşmiş Milletler’in (BM) Efrin'de yaşananlara seyirci kalmaması gerektiğini belirten Tükdoğan, “Özelikle hava saldırıları insani trajediye yol açacaktır” dedi.

Operasyon Durmalı

Operasyonun kent merkezine uluşmasıyla sivil-silahlı ayrımının kalmadığını belirten Türkdoğan, şunları söyledi: “Operasyonun sebebi sınır güvenliği ise sınırlar yeteri kadar kontrol altına alındı. Artık operasyon durmalı. Durmazsa büyük felaketlere yol açacaktır. Yaşanacak olan felaketlerden sadece hükümet değil hava saldırılarına izin veren Rusya ve Suriye hükümeti de sorumlu olacaktır. Dünya buna seyirci kalmamalı. Operasyon artık kent merkezinde. Yani sivil-silahlı ayrımı olmayacak. Artık sivillere zarar verilip verilmeyeceği tartışması yok. Bunun için operasyon derhal durmalı.”