İki yıl aradan sonra Rojavalı taraflar arasında önemli görüşme

Rojava’nın Kamışlo kentinde 2 yıl aradan sonra ENKS ile DSM yetkilileri bir araya geldi.

İki yıl aradan sonra Rojavalı taraflar arasında önemli görüşme

Bağımsız aydın ve şahsiyetlerin girişimi ile Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi'nden (ENKS) bir heyet, Kamışlo’da Demokratik Suriye Meclisi (DSM) İlişkiler Ofisini ziyaret etti. Görüşmeye ENKS ile DSM üyelerinin yanı sıra bağımsız bazı aydın, siyasetçi ve tanınmış şahsiyet katıldı.

Rojava’da ENKS ile Özerk Yönetim’e yakın Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK) arasındaki Kürtler arası birlik müzakerelerine yaklaşık 2 yıldır ara verilmişti. 

Cuma günü (dün) ENKS ile DSM yetkilileri arasında bir görüşme gerçekleşti.

Görüşmede, iki taraf birlik çalışmaları ve diyalogların yeniden başlaması konusunda hemfikir olduğu belirtildi.

Girişime öncülük eden araştırmacı yazar Zed Sifuk Rûdaw’a yaptığı açıklamada, iki taraf arasında gerçekleşen resmi olmayan görüşmenin, Rojava açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.

Zed Sifuk yapılan görüşme hakkında şu bilgileri verdi:

“Toplantı resmi değildi. Resmi görüşmeler Başkan Barzani, General Mazlum Abdi ve ABD gözetiminde gerçekleştiriliyor. Ancak biz bir grup aydın, yazar ve siyasetçi Kürt taraflar arası diyaloğun yeniden başlamasını ve başarılı olmasını istiyoruz. Toplantıda ENKS ve DSM üyeleri bu konuda görüş ve önerilerini dile getirdiler. Bu tür toplantıların sürdürülmesi ve kapsamının genişletilmesini umuyoruz.”

ENKS ve PYNK, ABD’nin garantörlüğünde Demokratik Suriye Güçleri (DSG) öncülüğünde 2020 yazında “Siyasi Karar Mekanizması”nda anlaşmışlardı.

Ancak son iki yıldır taraflar arası görüşmeler dondurulmuştu. Taraflar “Siyasi Karar Mekanizması”nda anlaşmasına uyacaklarını açıklasa da bu konuda bugüne kadar herhangi somut bir adım atılmış değil. /Rudaw