İklim bilimciler uyarıyor:: ‘İklim krizinin insan neslini yok etme riski var’

İklim bilimciler, küresel ısınmanın insan neslinin tükenmesine yol açabileceğine dair riskin "tehlikeli bir şekilde göz ardı edildiği" uyarısında bulundu.

İklim bilimciler uyarıyor:: ‘İklim krizinin insan neslini yok etme riski var’

Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, hükümetleri iklim krizi nedeniyle yaşanabilecek "en kötü senaryoya" karşı dikkatli olmaya çağırdı. Araştırmacılara göre, bu senaryo insan neslinin tükenmesi, kitlesel iklim göçü ve toplumsal çöküş gibi felaketleri içeriyor. 

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan makalede uzmanlar, "En kötü senaryoları görmezden gelerek iklim değişikliğini hızlandıran bir gelecekle yüzleşmek en iyi ihtimalle safça bir risk yönetimi, en kötü ihtimalle ise ölümcül bir aptallık olur" ifadelerini kullandı.   

Tarihe dönüp bakılması gerekiyor. İklim değişikliği daha önce çok sayıda toplumun çöküşünde ya da dönüşümünde ve dünya tarihindeki 5 kitlesel yok oluşta da rol oynadı.

'Climate Endgame: Exploring catastrophic climate change scenarios' başlıklı makaleden
Dünya iklim felaketine doğru mu gidiyor?

Paris İklim Anlaşması'na göre, küresel ısınmanın 2 derecenin altında tutulması gerekiyor.

Dünyanın 1,5 derece ısınması halinde nüfusun yüzde 14'ü her 5 yılda bir aşırı sıcak hava dalgalarına maruz kalacak. 2 derecelik bir ısınmadan bahsedildiği takdirde bu oran yüzde 37'lere çıkıyor. 

Cambridge Üniversitesi'nin Varoluşsal Risk Araştırmaları Merkezi'nden Luke Kemp'e göre, ısınmanın 2 dereceyi de aştığı durumda neler olabileceğine dair yeterince araştırma yok. 

Bugüne kadar verilen sera gazı azaltma taahhütleri yerine getirilirse küresel ısınma 2100'de 1,9 ila 3 derece arasında gerçekleşecek. Eğer bugünün sera gazı eğilimleri devam ederse küresel ısınma 3,9 dereceye kadar çıkabilir.