İlham Ahmed: IŞİD halifeliği yeniden dirilebilir

İlham Ahmed: IŞİD halifeliği yeniden dirilebilir

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı İlham Ehmed, İsveç medyasına verdiği söyleşilerde IŞİD'in Suriye'de “halifeliği” yeniden kurabilecekleri uyarısında bulundu.

İlham Ehmed'in İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlediği basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamalar İsveç kamuoyunda yankı yarattı. Televizyon kanalları ve gazeteler, Ehmed ile yaptıkları söyleşilere geniş yer verdi.

Medya kuruluşlarının çoğu Ehmed'in Rojava'daki sistemin ortadan kaldırılması durumunda IŞİD'in yeniden halifelik kurabileceği uyarısını öne çıkardı.

Ehmed, Expressen gazetesine verdiği söyleşinde “Eğer Rojava'ya uluslararası destek verilmezse bizim için gelecek yok. Şu anda soykırıma dönüşebilecek katliamlar sürüyor. Demokratik proje yok olabilir. Bu tüm Suriye için bir umuttu” dedi.

Trump'ın ABD askerlerini bölgeden çekmekle tarihi bir hata yaptığını söyleyen Ehmed, “Onlar Türkiye'ye bize saldırması için imkan verdiler. Bir kez daha onlara hatalarını düzeltmeleri çağrısını yapıyoruz. Biz, ABD'nin hala bunu yapacak gücü olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Ehmed, İsveç'in 800 bin tirajlı gazetesi Aftonbladet'e verdiği söyleşide ise İsveç ve bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'nin saldırılarını kınamasını ve silah ambargosu uygulamasını önemli bulduğunu ama bunların Türkiye'nin saldırılarını durdurmak için yetmeyeceğini belirtti.

Ehmed, Türkiye'ye ekonomik ve diplomatik yaptırımların uygulanmasını ve Rojava hava sahasının kapatılmasını istedi.

İsveç Haber Ajansı TT de, Ehmed'in basın toplantısını “Kürt lider: İslam Devletinin halifeliği yeniden dirilebilir” başlığıyla abonelerine ulaştırdı.