İlham Ahmed: Rojava'nın İsveç ile güçlü ilişkileri var

Türkiye, İsveç’in NATO’ya katılması karşılığında Rojava'ya verdiği desteği kesmesi için ısrar ederken, Demoktarik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ahmed, Rojava Yönetiminin İsveç ile güçlü bağlara sahip olduğunu söyledi.

İlham Ahmed: Rojava'nın İsveç ile güçlü ilişkileri var

Rojava'ya yardım kuruluşları aracılığıyla destek veren ve birçok kez Dışişleri Bakanı aracılığı ile Rojava Yönetiminin yetkililerini kabul eden İsveç'in, Rusya'nın tehditlerinin ardından NATO'ya girmek için Türkiye'nin onayına ihtiyacı var. Ancak Ankara, Stockholm'ün onayı karşılığında Suriyeli Kürtlere her türlü desteği kesmesini istiyor.

ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri’nin (SDG) siyasi kanadı olan Demokratik Suriye Konseyi (MSD) Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ahmed, dün Rusya Today Arapça’ya verdiği röportajda, İsveç ile çok iyi ilişkilere sahip olduklarını söyledi.

Ahmed, “Demokratik Suriye Konseyi olarak, Suriye'de siyasi bir oluşum olduğumuz gerçeğine dayanarak İsveç hükümetiyle temas halindeyiz ve güçlü ilişkilerimiz var. Sürekli temas halindeyiz ve görüşmelerde bulunuyoruz. Bu konuda herhangi bir yanlışlık olmayacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Stockholm'ün Kürt ve yabancı örgütler aracılığıyla Rojava'ya on milyonlarca dolarlık mali yardımda bulunduğunu söylüyor. Türkiye bu desteğin PKK ile bağlantılı olduğunu iddia ettiği ve ulusal güvenliğine tehdit olarak gördüğü Rojava'daki Kürt savaşçılara gittiğini öne sürüyor.

İsveç ise yardımın Suriye'de faaliyet gösteren insani yardım kuruluşlarına verildiğini belirterek, Suriyeli Kürtleri doğrudan desteklediği iddiasını yalanladı.

30 ülkenin oyu gerekiyor

İsveç ve Finlandiya geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya girmek için teklifte bulundu. Her iki İskandinav ülkesi de zaten NATO'nun yakın ortakları, ancak ona katılarak saldırıya uğrarlarsa 30 üye ülkenin desteğini alacaklar. NATO kararlarını konsensüsle alıyor, yani her iki ülkenin de 30 ülkenin tümünün onayını alması gerekir.

Geçen ay İsveç ve Finlandiya NATO'ya girmek için resmi başvurularını sundular, ancak değerlendirilme süreçleri Türkiye tarafından bloke edildi.

İsveç dışişleri bakanı Ann Linde, Suriyeli Kürtlere güçlü desteğini dile getirmesiyle tanınıyor. Linde, Ekim 2020'de Ankara'da, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'na Türkiye'nin Rojava'dan çekilmesi gerektiğini söylemişti. Yorumları Çavuşoğlu'nu kızdırmış, ancak Rojava'daki Kürt yetkililer tarafından alkışlanmıştı.

Ann Linde ayrıca; Rojava yönetiminin ülkedeki ihtilafa çözüm bulmayı amaçlayan BM destekli anayasa komitesi çalışmalarına dahil edilmesini desteklediğini dile getirmişti.