İmamoğlu-Yıldırım karşılaşmasına dair önemli isimlerden ilk izlenimler

İmamoğlu-Yıldırım karşılaşmasına dair önemli isimlerden ilk izlenimler

AKP'nin başvurusu ve YSK'nın iptaliyle yenilenen İBB seçimlerine bir hafta kaldı. Öne çıkan iki aday olan CHP'li Ekrem İmamoğlu ve AKP'li Binali Yıldırım, gazeteci İsmail Küçükkaya'nın moderatörlüğünde karşı karşıya geldi. İkilinin buluşmasına ilişkin ilk yorumlar geldi.

Gazeteci Kadri Gürselseçim iptaline ilişkin tartışmaya İmamoğlu'nun hazırlıklı olduğunu söylerken, "İlk izlenim: Ekrem İmamoğlu hazırlıklı, Binali Yıldırım gergin ve rakibine kıyasla hazırlıksız" dedi.

Gürsel, programa verilen aranın ardından, "Tartışma kurallarına saygı, rakibinin sözünü kesmemek, müdahale etmemek, bunlar hep demokrasi pratiğinin sürekliliğinde edinilen muaşeret adabı. Kaybetme korkusu ile demokratik tartışmaya mecbur kalmış muktedir, bu hususlarda çok tecrübesiz, hiç çalışmamış" ifadelerini kullandı.

"Her iki aday da çok gergin ve normal performanslarının altında"

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ise, iki adayın tartışmasının kendi performanslarının altında olduğunu belirtirken, "Maç izler gibi televizyon başındayız ve sonucu değiştirecek bir durum göremedim. Yıldırımcılar Yıldırım’ı, İmamoğlucular İmamoğlu’nu çok beğenmiş. Her iki aday da çok gergin ve normal performanslarının altında. Küçükkaya ise içlerindeki en hazır kişi gibi geldi bana" dedi.

"Yıldırım İBB'nin israfta bulunmadığını iddia etti; az sonra Sayıştay raporunu okumadığını söyledi"

Gazeteci İsmail Saymaz, YSK'nın iptal kararına ilişkin tartışmanın uzun sürmesine dikkat çekerken, "Program birinci sorudan devam ediyor. Çünkü 23 Haziran'a birinci soru yüzden gidiyoruz" dedi. Saymaz, programa verilen aranın ardından ise, "Bence ilk yarıyı İmamoğlu kazandı. İkinci yarıya bakacağız" yorumunda bulundu.

Saymaz, İBB'deki israf tartışmasına ilişkin, "Binali Yıldırım, biraz önce Sayıştay’a göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin israfta bulunmadığını iddia etti. Ancak az önce Sayıştay raporunu okumadığını söyledi" dedi.

Ekonomist Uğur Gürses, "Binali Yıldırım başkası adına vekaleten gelip anlatıyor gibi..." dedi. Gürses, Yıldırım'ın 'yalan' dediği, İmamoğlu'nun Sayıştay raporlarını gösterdiği israf konusuna ilişkin, "Binali Bey'in bakışından Sayıştay raporunu ilk defa gördüğü anlaşılıyor" dedi.

Gürses, Küçükkaya'nın ekonomik krize ilişkin sorusuna dair "Ekonomik krizin kentte yaşayan yoksulları artıracağı, mevcut yoksulları daha da örseleyeceği olgusu en önemli konudur metropollerde. Doğru odaklanma" yorumunu yaptı.

"Bir şehrin kanalizasyon, ulaştırma, temizlik işlerini yapan belediyede ne sır olabilir ki? AKP niye bu kadar korkuyor?"

Ekonomist Emin Çapa, Binali Yıldırım'ın Anadolu Ajansı'nın (AA) veri kesmesine ilişkin soruya verdiği cevabı, "Sn Yıldırım; "Anadolu Ajansı'nın niye veri akışını kestiğini AA açıklamalı, bu sorunun muhatabı ben değilim". AA'nın bağımsız olmadığını Sn Yıldırım dahil herkes bildiğine göre, "talimatı ben değil partim verdi" demek istiyor herhalde" şeklinde yorumladı. Çapa, programa verilen arada bilboard sorusuna dikkat çekerken, "25 belediye alındığı için İstanbul'un her yeri "Gönül Belediyeciliği Kazandı" afişiyle donatıldıysa niye kazanan belediye başkanları yerine Sn Binali Yıldırım'ın fotoğrafı vardı? Zira Sn Yıldırım "kaybetmişti". AKP iddiaları doğru bile olsa, en azından kazanamamıştı" dedi.

Çapa, verilerin kopyalanmasına ilişkin tartışmalara dikkat çekerken, veri kopyalanmasının YSK sürecini hızlandırdığını söyledi. Çapa'nın yorumu şöyle:

"Bu arada İstanbul Belediyesi verilerinin kopyalanması olayı gerçekten çok önemli. Çünkü o hareket, YSK kararının hızlanmasına neden oldu. Acaba ne var verilerde? Bir şehrin kanalizasyon, ulaştırma, temizlik işlerini yapan belediyede ne sır olabilir ki? AKP niye bu kadar korkuyor?"

"İsmail gayet güzel yönetiyor, aynen"

Yeni Şafak 'muhabiri' Burak Doğan, İsmail Küçükkaya'nın konuklarını tanıtırken "Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ile Millet İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu" demesine ilişkin videoları paylaşırken, "İsmail gayet güzel yönetiyor aynen" yorumunda bulundu.

Saadet Partisi'nin 31 Mart'taki Adıyaman Adayı Ahmet Faruk Ünsal, Yıldırım'ın 'yalan' kelimesini çok fazla kullanmasına vurgu yaparken "Binali Yıldırım’ın Pelikan ajandasıyla programa çıktığı o kadar aşikar ki, cevap verilemeyen her soruya "yalan söylüyor" diye yanıt veriyor" dedi.

"Yıldırım, İBB'de ihtiyaç dışı araç kullanımlarını, vakıflara aktarılan paraları 'israftan' saymıyor anlaşılan"

Gazeteci Ceyda Karan, İmamoğlu'nun bilboard sorusuna Yıldırım'ın verdiği cevap için, "Binali Yıldırım kendisinin kazanmamış olduğu seçimi ilçelerde/belediye meclislerinde partisinin diğer adaylarının kazanması üzerine, üzerinde KENDİSİNİN fotosunun basılı olduğu bilboard'ların ertesi sabah körü hazır nazır edilmesini doğal karşılıyor:/" ifadelerini kullandı. Karan, Yıldırım'ın vakıflara aktarılan paralara ilişkin verdiği cevabı eleştirirken, "Binali Yıldırım, İBB'de ihtiyaç dışı araç kullanımlarını, vakıflara aktarılan paraları 'israftan' saymıyor anlaşılan:/" dedi.

Gazeteci Bülent Mumay, AKP'nin İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak'ın 31 Mart sonrası attığı tweeti hatırlatarak, "İlce belediyelerini değil, Büyükşehir’i Binali Yıldırım kazandı demişlerdi" dedi.

"3'er dakikalık süreler kısa kalıyor. Daha uzun tutulmalıydı!"

Gazeteci Uğur Dündar, adaylara verilen 3 dakikalık sürenin kısa olduğunu söylerken, "Büyük Buluşma'nın ilk bölümünden edindiğim izlenim: Konuşmacılar için tanınan 3'er dakikalık süreler kısa kalıyor. Daha uzun tutulmalıydı!.." ifadelerini kullandı.

Hukukçu Gönenç Gürkaynak, "Binali Yıldırım gergin ve gerginliğini çok belli ediyor. Ekrem İmamoğlu, "her şey çok güzel olacak" yerine geçmişe dönüp fazla tekrara giriyor. İsmail Küçükkaya iyi yönetiyor. Artık Binali Yıldırım'ın tartışmayı isterken özel planı olduğunu değil bir deneme yaptığını düşünüyorum" dedi.

Gürkaynak, AA'nın seçim verilerinin akışını kesmesine ilişkin verilen cevaplara yönelik ise, "Seçim gecesi ile ilgili olarak "Anadolu Ajansı'nın yaptığı normal değil" diyen Binali Yıldırım'a, "peki şu anda Anadolu Ajansı'nın halkın vergileriyle sizin her 4 söylediğinize karşılık Ekrem Imamoğlu'nun 1 söylediğini verecek şekilde defans yapması normal mi?" diye sormak lazım" dedi.

"Her iki aday da güzel cevap verdiler"

İyi Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu, Küçükkaya'nın 'Türkiye Cumhuriyeti aşığı Kürt kökenli bir seçmen olarak neden size oy vermeliyim?' sorusuna adayların verdiği cevapları yorumlarken, "Her iki aday da güzel cevap verdiler. Kürt seçmen, Laz seçmen, Alevi seçmen diye bir ayırım yapmak çok yanlıştır. Seçmen seçmendir. Aidiyetimiz vatanımızadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her insanımız, en güzel şekilde 1. sınıf hizmete muhataptır" dedi.