İngiliz Parlamentosunda bağımsız Kürdistan talepleri

İngiliz Parlamentosunda bağımsız Kürdistan talepleri

İngiltere parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu parlamentoda gerçekleştirdikleri Kürdistan özel oturumunda Kürdistan’ın terör örgütü DAİŞ ile mücadelesindeki rolü ve Kürdistan’ın bağımsızlığı tartışıldı.

Kürdistan’daki gelişmelerin tartışılması için özel olarak gerçekleştirilen oturumda Kürdistan’ın birlikte yaşam bakımından bölgede örnek bir yer olduğu vurgulanırken, bin 500 Peşmergenin Kürdistan’daki etnik ve dini aidiyetleri koruma adına şehit düştükleri belirtildi.

İngiltere’nin Kürdistan’ın bağımsızlığını desteklemesi gerekiyor

Oturumda konuşan İngiltere Parlamentosu Kürt vekili ve Dış İlişkiler Komisyonu’nun Kürdistan Grubu Sorumlusu Nedim Zehawi, Kürdistan halkının iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini ve referandumun Kürtlerin hakkı olduğunu söyledi.

Kürdistan’ın bağımsızlığının bölge güvenliği açısından da gerekli olduğunu vurgulayan Zehawi, İngiltere’nin Kürdistan’ın bağımsızlığını desteklemesi gerektiğini ifade etti.

Kürdistan Peşmerge güçlerinin DAİŞ’le savaştaki rolüne vurgu yapan zehawi, Peşmergenin bu savaşta etkili bir mücadele yürüttüğünü söyledi.

Zehawi, “Kürtlerin kendi geleceklerine kendilerinin karar vermesi gerekir.” dedi.

Oturumda konuşan İngiliz parlamenterlerden Fabylon Hamilton ise, Kürdistan’nın yüz yıldır geciken bağımsızlığına kavuşması gerektiğini söyledi.

Kürdistan ve Peşmergenin arkasındayız

Hamilton, “Başkan Barzani, Kürdistan’ın bağımsızlığının ilan edileceğini tüm dünyaya iletmiştir. bağımsız bir Kürdistan, bölgedeki sorunların çözümünün de yolunu açacaktır.

Bir diğer parlamenter Allyster Bart ise konuşmasında Kürdistan ve Peşmergenin arkasında olduklarını söyledi.