İngiliz siyasetçi Horwood: Türkiye'nin 'güvenli bölge'si Kürtler için güvenli değil!

İngiliz siyasetçi Horwood: Türkiye'nin 'güvenli bölge'si Kürtler için güvenli değil!

Türkiye'nin Rojava ile sınırları dibinde, Suriyeli mültecilerin yerleştirilmesi amacıyla Barış Pınarı Harekatı ile oluşturmaya çalıştığı 'güvenli bölge'nin Kürtler için güvenli olmadığı yorumlarına bir yenisi eklendi.

İngiliz Liberal Demokrat Partisi üyesi Martin Horwood, ABD ile pazarlıkları süren ve Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) sınırdan içeriye doğru çekilmeye zorlayan, yüz binlerce Kürt mülteci yaratan ve Suriye tarafındaki yerel halkın temel gıda ihtiyaçlarına uluşmasına büyük darbe vuran 'güvenli bölge' çalışmaları ile ilgili, "Türkiye’nin Suriye’de oluşturacağı güvenli bölge Türkiye açısından güvenli olabilir, ama Kürtler için değil" yorumunu yaptı.

Rudaw'ın haberine göre, Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu binasında düzenlenen açık oturumda konuşan bazı Avrupa parlamenterleri, Rojava'daki gelişmeleri değerlendirdi.

Horwood, "Batı ülkeler ve müttefikleri demokratik bir Suriye isteyen ve talep eden ülkeleri hayal kırıklığına uğrattı. Bu tarihi bir geri çekilme olarak değerlendirilebilir. Çekilmeden dolayı ortaya çıkan boşluğu Rusya ve müttefik ülkeleri doldurdu. Aynı zamanda Beşar Esad’ın askeri olarak bu savaştan başarılı çıkmasına vesile oldular. Erdoğan’da bu sürecin başarılı olması için destek verdi" ifadelerini kullanırken, Almanya’nın Yeşiller Parti üyesi Hannah Neumann şunları söyledi:

"Suriye’de anayasanın yeniden yazılma çabasını, iyi bir fikir olduğunu görüyorum. Bu adımla birlikte tarafların bir araya gelmesine olanak sağlayacaktır. Esad ile Rusya şu anda askeri kazanımlarına siyasi bir kılıf oluşturmaya çalışıyorlar. Ancak Kürtlerin bu sürece dâhil edilmemesi büyük bir endişeye neden olacaktır."

Hollanda İşçi Partisi üyesi Kate Perry ise, "Biz Amerika’nın olumlu ya da olumsuz rolü kadar Suriye’de rolümüzün olduğunu düşünmüyorum. ABD şu anda aşamalı olarak Suriye’den çekiliyor. Rusya ise ülkenin neredeyse her bölgesinde varlığını artırıyor. Avrupa’nın Suriye’de üstlenebileceği sorumluluk askeri alanda olmayabilir. Siyasi olarak da uluslararası toplum olarak başarısız olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.

Horwood, "Türkiye’nin Suriye’de oluşturacağız güvenli bölge Türkiye açısından güvenli olabilir ama Kürtler için değil. Türkiye’nin savaş suçu işlediğine dair duyumlar alıyoruz. Bu nedenle Türkiye’nin dile getirdiği güvenli bölgenin iyi bir fikir olacağını düşünmüyoruz. Dolaysıyla Avrupa Parlamentosunda söz konusu kararın karşısında durduk" diye ekledi.