İNGİLTERE- Nedim Zehawi görevden alındı

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, iktidardaki Muhafazakar Parti Başkanı Nadhim Zahawi'yi vergi kaçırdığı iddiası üzerine görevden aldı.

İNGİLTERE- Nedim Zehawi görevden alındı

Sunak, Zahawi'ye gönderdiği mektupta, vergi kaçırdığına dair iddialar hakkında bağımsız etik danışmanı tarafından soruşturma yürütüldüğünü ve bakanlıkla ilgili yasaların ciddi şekilde ihlal edildiği sonucuna ulaşıldığını bildirdi.

Sunak’ın mektubunda, “Danışmanın soruşturmasının tamamlanmasının ardından, Bakanlık Yasası’nın ciddi şekilde ihlal edildiği açıktır. Sizi Majestelerinin hükümetindeki görevinizden alma kararımı bildirdim” ifadeleri yer aldı.

İktidardaki Muhafazakarların Başkanı Nadhim Zahawi'nin Maliye Bakanlığı yaptığı dönemde ödenmemiş milyonlarca sterlinlik vergi nedeniyle Gelir ve Gümrük İdaresine ceza ödediği ortaya çıkmıştı.

İngiliz basını Zahawi'nin 5 milyon sterlin ceza ödediğini yazmıştı.

Ödemediği vergiyle ilgili hakkında soruşturma başlatılan Zahawi'ye bir süredir istifa çağrıları yapılıyordu.

Bazı uzmanlar, eşinin ikametgah adresini bildirmediği, bunun deniz aşırı kazançlarından İngiltere'ye vergi ödemediği anlamına geleceğinin basında yer alması üzerine Başbakan Sunak'ın ödediği vergilerin de inceleme altına alınabileceğini değerlendiriyor.

Nedim Zehawi kimdir?

Nedim Zehawi, 1967’de Xaneqinli Feyli bir ailenin çocuğu olarak Bağdat’ta dünyaya geldi. Dedesi Irak Merkez Bankası Başkanı olan Zehawi'nin babası ise iş insanı olarak tanınıyordu.

Zehawi ailesi, Saddam Hüseyin'in gücünü artırması sonrasında hükümet yetkililerinin kendilerini tutuklamak için geleceklerine dair aldığı istihbarat sonucunda 1976'da ailesiyle birlikte Birleşik Krallık'a göç etti.

Zehawi, hayatının büyük bölümünü İngiltere'de geçirdi. Zehawi, ilerleyen yıllarda ailesiyle birlikte Irak'tan kaçarken yaşadığı anıları "Travmatik bir çocukluk hikayesi" olarak ifade etti.

Özel okullarda eğitim gören Zehawi, Londra Üniversitesi Akademisi'nde kimya mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Teletabi ürünlerini satan bir şirket kurdu. Daha sonra YouGov Araştırma Şirketi'ni kuran Zehawi, 2010'a kadar bu şirketin yöneticiliğini yaptı. Ardından 2010'da Muhafazakâr Parti'den siyasete atıldı ve milletvekili seçildi. İngiltere Başbakanı Theresa May 2018'de Zehawi'yi Çocuklar ve Ailelerden Sorumlu Eğitim Bakanı yaptı.

 Boris Johnson Temmuz 2019'da iktidara geldiğinde eğitimden işletme departmanına geçti ve bakan olarak görev almaya devam etti.

"Yapacağım en önemli iş" dediği Aşı Bakanlığı'na ise 2020'de geçti. Başbakan Johnson 2021'de Zehawi'yi kabineye Eğitim Bakanı olarak atadı. Zehawi, Hazine Bakanı Hint asıllı Rishi Sunak'ın istifasının ardından Hazine Bakanlığı koltuğuna geçti.

Sonrasında Zehawi’nin “Portföysüz Bakan” (belirli sorumlulukları olmayan bir hükümet bakanı ya da belirli bir bakanlığın başında olmayan bir bakan) olarak atanmıştı.