Irak Başbakanı Kazımi bütün siyasi partileri ulusal toplantıya davet etti

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, siyasi parti liderlerine ülkedeki mevcut siyasi çıkmazı sona erdirmeyi amaçlayan "ulusal toplantıya" katılmaları yönünde çağrıda bulundu.

Irak Başbakanı Kazımi bütün siyasi partileri ulusal toplantıya davet etti

Kazımi çağrıda, “Irak'ın birliğini, güvenliğini ve istikrarını koruma ilkesi ve Iraklıları birleştiren ortak ulusal sorumluluk çerçevesinde; siyasi güçlerin liderlerini, ciddi bir diyalog ve ortak düşünce başlatmak için yarın hükümet sarayında ulusal toplantıya davet ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Irak'ta erken parlamento seçimlerinin yapılmasının üzerinden 10 aydan fazla bir süre geçtiği halde, siyasi partiler anlaşmazlıklar nedeniyle hükümet kuramadı, cumhurbaşkanı ve bir başbakan seçemedi. Şii din adamı Mukteda es-Sadr ve İran yanlısı Koordinasyon Çerçevesi destekçilerinin başkent Bağdat'ta oturma eylemleri ise sürüyor.

10 Ekim 2021 seçimlerinde 73 sandalye ile asıl kazanan olan Sadr, rakibi Koordinasyon Çerçevesi ile anlaşma sağlayamayınca Haziran ayında Parlamentodan çekildi. 3 Ağustos'ta Sadr, yeni bir erken seçim ve mevcut parlamentonun feshedilmesi çağrısında bulundu.

Kazımi ise yaptığı açıklamada, yarınki toplantının amacının “mevcut siyasi krizin tırmanışını yatıştırmaya katkıda bulunacak, siyasi ve anayasal çözümler için uygun bir ortam oluşturmaya hizmet edecek şekilde çözümler bulmak” olduğunu söyledi.

Irak’ta bazı siyasi partiler Sadr'ın yeni seçim çağrısını memnuniyetle karşılarken, diğerleri 10 Ekim seçimlerinin sonuçlarına bağlı kalmak istiyor.