Irak Cumhurbaşkanı'ndan vatandaşlara oy verme çağrısı

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, yarın yapılacak seçimlere “geniş, bilinçli ve sağduyulu katılımın ülkenin kaderi açısından bir dönüm noktası olacağını, halkın gerçek temsilinin önünü açacağını ve ülkenin kaderi ile oynamaya çalışanların önünü alacağını” söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı'ndan vatandaşlara oy verme çağrısı

Cumhurbaşkanı Berhem Salih, yarın yapılacak erken seçimlere ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Irak’ın hassas bir dönemde tarihi ve belirleyici bir seçime gittiğini vurgulayan Salih, bu seçimlerin, ülkedeki birey ve bileşenlerin hakkını garanti altına alacak olan devletin yeniden inşası, yönetim sistemindeki sorunların çözümü, adaletin tesisi, yolsuzlukla mücadele, anayasanın gözden geçirilmesi, siyasi ve toplumsal sözleşmenin uygulanması için bir fırsat olduğunu söyledi.

Tüm bunların da etkin ve gerçekten halkın özgür iradesini temsil eden bir parlamento ile dile getiren Salih, Salih, “Elbette Irak’ta diktatörlüğün ortadan kaldırılması ve anayasal bir iktidarın inşa edilmesi değerlidir. Ancak 2003’ten sonraki süreçte yönetim sisteminde büyük sorun ve hatalar yaşandığını da kabul etmek gerekiyor. Tüm bunların kökten gözden geçirilmesi bir ihtiyaçtır. Seçimler, bu hataları telafi etme, reform ve değişime doğru yöneltme konusunda vatandaşlara bir fırsat sunuyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Salih, geçmiş yılların deneyiminden hareketler bu seçimlerde hile ve sahteciliğin önünün alınması için yeni seçim yasası hazırlandığını, seçim komisyonunun yenilendiğini ve uluslararası gözlemcilerin katılımı ile seçimlere desteğin arttırıldığını belirtti.  

Irak’ta yaşayan tüm bileşenlere seslenen Salih, şu ifadeleri kullandı:

“Tüm dünyanın gözü yarın üzerinizde olacak, sizden savaş ve terör zoru ile yıkılmayan o güçlü iradenizi bir kez daha göstermenizi bekliyorlar. O irade ki tüm sorunlara rağmen IŞİD’i ve terör tehdidini yenerek tüm dünya adına savaşıp bedeller ödedi. Bu nedenle, yarın seçim merkezlerini gerçek iradenizi haykıran birer hoperlör haline getirmenizi ümit ediyorum. Çünkü tarih bize öğretti ki hiç bir ses milletin sesinden daha yüksek, hiç bir irade milletin iradesinden daha güçlü değildir. Şüphesiz geniş, bilinçli ve sağduyulu katılım kaderimiz açısından bir dönüm noktası olacak, halkın gerçek temsilinin önünü açacak ve ülkemizin kaderi ile oynamaya çalışanların önünü kapatacaktır.”

Salih, bu amaçla tüm vatandaşlara tereddütsüz bir şekilde sandık başına gitme çağrısını yineledi.