Irak Hükümeti ile DSG arasında Suriye bayrağı krizi

Irak Hükümeti ile DSG arasında Suriye bayrağı krizi

Irak hükümeti ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında yapılan anlaşma ile Şengal’in Hanesor bölgesindeki Sınune nahiyesinde Rojava ve Şengal arasında açılacak olan sınır kapısının hazırlıkları tamamlandı.

Irak ordusu ve istihbarat ajansı ile DSG üç ay önce Şengal’de yaptıkları görüşmede Sınune nahiyesinde Rojava ve Şengal arasında bir sınır kapısı açılması konusunda anlaşmıştı. Anlaşmanın ardından taraflar sınır kapısının açılması için gerekli çalışmaları başlatmışlardı.

Rûdaw’a konuşan Sınune nahiyesi Sorumlusu Vekili Hudeda Cuke, “Üç ay önce Irak ve Suriye sınırında bir sınır kapısının açılması için Şengal’de anlaşma yapıldı. Irak hükümeti, bir aydır elektronik altyapıyı tamamladı. Suriye tarafında da DSG gerekli hazırlıkları tamamladı” dedi.

IŞİD’in 2014 yılında Şengal’e saldırmasının  ardından Şengal Savunma Güçleri (YBŞ) Şengal’de yasal olmayan geçici sınır kapısı oluşturmuştu. Ancak 16 Ekim olaylarının ardından Irak ordusu ve Heşdi Şabi, YBŞ tarafından açılan kapıyı kapatmıştı.

Hudeda Cuke, sınır kapısının açılışının gecikmesine ilişkin olarak, “Aldığımız bilgilere göre iki tarafta da gerekli hazırlıklar tamamlanmış. Irak hükümeti sınır kapısında Suriye bayrağının asılmasını istiyor ancak DSG halen bu isteği kabul etmediği için sınır kapısının açılması gecikti. DSG Irak hükümetine, resmi bir güç olduklarını ve başka hiçbir tarafın bayrağının asılmasına gerek olmadığını iletti” diye konuştu.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Aldar Halil ise, Irak hükümetinin talebini doğrulayarak, “Irak’ın talebinin değerlendirilmesi ve tartışılması gerekir. Konuyu tartışarak karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.