Irak hükümeti; Kürdistan bağımsızlığına ilişkin en son kararı Kürtlerin verecek

Irak Parlamentosu Kürdistan İttifakı Parlamenteri Şaxewan Ebdulla, Irak hükümetinin bağımsız Kürdistan'a bakış açısının değiştiğini söyledi.

Irak hükümeti; Kürdistan bağımsızlığına ilişkin en son kararı Kürtlerin verecek

BasNews'e konuşan Irak Parlamentosu Güvenlik ve Asayiş Komisyonu Üyesi Şaxewan Ebdula, Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin ve Irak'taki siyasi tarafların Kürdistan'ın Irak'tan ayrılmasını istemediklerini ifade ederek ''Çünkü Kürdistan'ın Irak'tan ayrılması ile Irak devletinin sınırları küçülüyor. Ama Kürdistan Bölgesi'nin Irak'tan ayrılmaması ve sorunun çözüme ulaşmaması, hükümetin değişmemesi halinde yaşanan kriz devam edecektir'' dedi.

Irak Parlamentosu PDK Listesi Parlamenteri Şaxewan Ebdula, Irak'taki siyasi tarafların ve Arap siyasetçilerinin büyük kısmının Irak'ın tek parça halinde kalmasını istediklerini belirterek, ancak en son kararı Kürtlerin vereceğini söyledi.

Arap siyasetçilerinin Kürdistan'ının bağımsızlığına yaklaşımına ilişkin ise Şaxewan Ebdula ''Eskiden Arapların Kürt devletinden bahsetmesi çok büyük bir meseleydi. Ama şimdi Kürdistan Bölgesi'ni bir kenara bıraktılar, 140'ıncı maddede belirlenen sorunlu bölgeleri nasıl alacaklarını konuşuyorlar'' dedi.

Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürt Bölgeleri'nin durumuna ilişkin ise Şaxewan Ebdula, Iraklı Şii siyasetçi Mukteda Sadr'ın uluslararası toplumun gözetiminde bir çözüm bulunması çerçevesinde verdiği mesajı desteklediklerini kaydetti.