Irak Hükümeti'nden 17 karar

Irak Bakanlar Kurulu, Başbakan Adil Abdulmehdi'nin çağrısıyla düzenlenen olağanüstü toplantıda, göstericiler ve halkın taleplerine cevap olarak 17 maddelik kararlar aldı. Ayrıca Bağdat İl Meclisi, oy çokluğuyla Vali Felah el-Cezairi'nin istifasını onayladı.

Irak Hükümeti'nden 17 karar

Irak Bakanlar Kurulu, Başbakan Adil Abdulmehdi'nin çağrısıyla düzenlenen olağanüstü toplantıda, göstericiler ve halkın taleplerine cevap olarak 17 maddelik kararlar aldı. Ayrıca Bağdat İl Meclisi, oy çokluğuyla Vali Felah el-Cezairi'nin istifasını onayladı.

İşsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yoksunluğuna karşı 5 gün önce Bağdat’ta başlayan protesto gösterileri, daha sonra ülkenin güneyine yayılarak, 100’den fazla kişinin ölümüne ve yaklaşık 4 bin kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Göstericilerin talepleri, hükümetin istifası ve tüm rejimin değişmesine kadar genişlemişti.

Irak devlet televizyonu, Bağdat’ta gösterilerin başladığı tarihden önce istifasını sunan Bağdat Valisi Felah el-Cezairi’nin istifasının Bağdat İl Meclisi tarafından kabul edildiğini duyurdu.

Irak basını ise Bağdat Valiliği için adaylık başvurularının başladığını bildirdi.

Irak resmi haber ajansı INA’ya göre Bakanlar Kurulu tarafından dün akşam düzenlenen olağanüstü toplantıda alınan 17 karardan en önemlileri şunlar;

-Tüm şehirlerde, düşük gelirli insanlara tahsis edilen konutlar için başvuru kapısı açılacak.

-Basra’da 4 haftayı geçmeyecek bir süre zarfında düşük gelirli ailelere tahsis edilen evlerden 17 bininin dağıtımı tamamlanacak.

-En yoksul şehir ve bölgelere öncelik verilerek dağıtılacak olan 100 bin konutun yapımını içeren ‘Ulusal Konut Programı’ hazırlanacak ve uygulanacak.

-Çalışamayacak durumda olan 150 bin kişiye üç ay süreyle aylık 175 bin dinar (yaklaşık 150 dolar) hibe edilecek.

-Bağdat’taki ticaret bölgelerinde, toplam 60 milyar dinar maliyetle üç ay içerisinde modern alışveriş kompleksleri kurulacak ve en az 45 bin kişiye istihdam sağlanacak.

-İşsizlere yönelik bir eğitim programı hazırlanacak ve üniversite mezunu olsun veya olmasın yaklaşık 150 bin gence üç aylık eğitim süresince maddi destek sağlanacak. Bu eğitim kurslarında başarılı olan katılımcılara küçük veya orta ölçekli işletmeler kurmaları için uygun krediler verilecek.

-Savunma Bakanlığı, 18-25 yaş arası gençlerin önüne gönüllü askerlik kapısı açacak.

-Protestolar sırasında hayatını kaybeden göstericiler ve güvenlik güçleri ‘şehit’ olarak değerlendirilecek ve ailelerine elde ettikleri haklar verilecek.

-Sağlık Bakanlığı, yaralı göstericiler ile güvenlik güçlerine tedavi hizmetleri sunacak ve tüm ihtiyaçları hükümet tarafından karşılanacak.

Bakanlar Kurulu, ayrıca bir sonraki oturumda reformlar ve göstericilerin talepleriyle ilgili ikinci karar paketini tartışmaya karar verdi.

Irak devlet televizyonda yer alan habere göre Başbakan Abdulmehdi, Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında hükümetin, yolsuzluğa karışanları adalete teslim etmeye kararlı olduğunu dile getirerek, “Siyasi güçleri reform için tüm şartları sağlamak üzere işbirliği yapmaya çağırıyoruz” dedi.

Abdulmehdi, yasama, mali ve idari reform paketi için teklifler bulunduğunu da belirtti.

Halbusi: Talep halinde kabine değişikliği yapılacak

Öte yandan Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, Başbakan Abdulmehdi’nin talep etmesi durumunda kabine değişikliği yapılacağını belirtti.

Halbusi, yetkili makamların göstericilerin taleplerini yerine getirmemeleri halinde ceketini çıkarıp sokaklara inerek protestolara katılacağını da açıkladı.

Sadr geri atmadı

Irak Parlamentosu’nda en büyük bloğa liderlik yapan Mukteda es-Sadr ise ülkede yaşanan gerginliği sona erdirmek için yaptığı hükümeti istifaya çağırma ve Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde erken seçime gidilmesi talebinden geri adım atmadı.

Irak İnsan Hakları Komisyonu, söz konusu protesto gösterilerinde 100’den fazla kişinin öldüğünü, yaklaşık 4 bin kişinin de yaralandığını bildirdi.