Irak, Kürdistan Bölgesi'ne düzenlediği saldırılar nedeniyle İran'a nota verdi

Irak, Kürdistan Bölgesi topraklarına yönelik saldırıları saldırıları nedeniyle İran'a nota verdi.

Irak, Kürdistan Bölgesi'ne düzenlediği saldırılar nedeniyle İran'a nota verdi

Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İran'ın Bağdat Büyükelçisi Muhammed Kazım Al-Sadık'ın bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

Açıklamada, "İran'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı köylere yönelik insansız hava araçları ve füzelerle düzenlediği ve aralarında kadınlar ile çocukların da bulunduğu Iraklı bazı sivillerin ölümüne neden olan hava saldırılarından dolayı İran Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığına çağrılarak kendisine sert bir nota verildi" ifadeleri kullanıldı.

İran güçlerinin Irak'ın egemenliğine ve topraklarına yönelik devam eden saldırılarının bir kez daha kınandığı açıklamada, İran'ın sivil halkı hedef alması karşısında sessiz kalınmayacağı kaydedildi.

İran'dan Irak'ın egemenliğine saygı duymasının istendiği açıklamada, Tahran yönetimine Irak'a yönelik askeri eylem ve silah dilini kullanmaktan uzak durması çağrısı yapıldı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Jina Emini'nin öldürülmesi üzerine başlayan protestolar devam ederken Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ), İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (PAK) ait üs ve karargahları eş zamanlı olarak füze ve kamikaze İHA’larla hedef aldı.

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanı Saman Berzenci, saldırılarda 9 kişinin yaşamını yitirdiğini, 32 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Rûdaw'ın edindiği bilgilere göre ise, 15 kişi hayatını kaybederken 46 kişi de yaralandı.